От днес зимните гуми са задължителни

От днес всички автомобили трябва да са с гуми, предназначени за зимни условия. По закон от 15-ти ноември до 1-ви март превозните средства трябва да се движат с гуми, чийто грайфер е с дълбочина най-малко 4 милиметра, припомня БНТ.

Междувременно продължават засилените проверки на КАТ по пътищата в рамките на акция „Зима“. В последния етап от акцията проверките ще са фокусирани върху готовността на автомобилите за зимни условия.

За да можем да разчитаме на характеристиките на един автомобил, много важно е да му осигурим необходимото сцепление – на практика автомобилната гума дава контакта на автомобила с пътя.

4 мм трябва да е дълбочината на грайфера на гумата за зимни условия.

Има и летни гуми с такива дълбочина на грайфера, но според експертите те не са подходящи за зимни условия.

При гумите сцеплението идва от сместа на протектора – лятната гума работи до 7°, при по-ниски температури тя става много твърда и не дава необходимото сцепление, докато зимните гуми са произведени така, че и при ниски температури запазват своята еластичност, обясни Враджалиев.

Неговият съвет е да не се купуват зимни гуми на старо.

Каква информация ни дава етикетът?

Етикетът на гумите дава важна информация – включително за дължината на спирачния път. Но с летни гуми върху сняг изходът може да е фатален.

Зимната гума спира на 25-ия метър, докато лятата гума ще спре чак на 53-тия метър. Това е два пъти по-голямо разстояние. При тежки зимни условия общата подготовка на автомобила е много важна

Освен у нас подобно задължение, разписано в закон, има и в още няколко държави от ЕС – Естония, Финландия, Литва, Латвия, Словения, Швеция и Хърватия. Важно е да се знае, че обикновено тази отговорност важи не само за местните водачи, но и за онези, които управляват чуждестранни коли, съобщиха от Европейския потребителски център България.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram