„Избери, за да помогнеш“!

Проект на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ бе включен в благотворителната кампания на една от водещите банки в България „Избери, за да помогнеш“.
На 14 ноември в залите на Националния археологически музей за 10-та поредна година беше дадено началото на кампанията, чиято цел е да подкрепя проекти от социалната сфера, здравеопазването, културата, образованието и опазването на околната среда.
За изминалите 9-те години са подкрепени 233 проекта, с над 2.7 млн. лв.
Тази година „Избери, за да помогнеш“ застава зад 24 проекта. Сред тях е „Шипка – героизъм с много имена“ на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“.

Всяко направено дарение в рамките на кампанията „Избери, за да помогнеш“, независимо от начина за подкрепа, който изберете, отива по сметката на организацията или институцията, чийто проект сте избрали.

Паркът обхваща 26 паметника, възстановените позиции, батареи и землянки на бранителите на прохода Шипка по време на Руско-турската война от 1877-78 г. Паметникът на свободата е най-големият сред паметниците в парка. Построен е от доброволните дарения на целия български народ и е открит на 26 август 1934 г.

На 5 октомври 1956 г. връх Шипка и околностите са обявени за Национален парк-музей „Шипка“. Възстановени са артилерийските и пехотни позиции във вида, в който са били по време на отбраната на Шипка през август 1877 г. На всички важни участъци на отбранителните позиции и батареи са поставени 14 бронзови плочи с надписи, които в кратка художествена форма разказват за сраженията, станали на съответното място.

В началото на 90-те години на 20 век мемориалният комплекс става обект на посегателства и 12 от плочите са откраднати, като впоследствие част от тях са заменени с каменни. В резултат на действия на злосторници някои от фундаментите на плочите също са увредени. Липсата на тези възпоминателни плочи в значителна степен ощетява многобройните посетители на Националния парк-музей „Шипка“ от възможността да получат достоверна и въздействаща информация за събитията, свързани с отбраната на Шипченския проход от лятото и зимата на 1877 година.

За да се повиши интереса към мемориалния комплекс, е необходимо всички плочи да бъдат възстановени, а постаментите им – ремонтирани. Предвид отдалечеността на някои от тях и невъзможността да бъде осигурена постоянната им охрана, плочите ще бъдат изработени от камък, който да бъде съобразен с климатичните условия в района на прохода и да не нарушава цялостния облик на комплекса.

Планира се публичното оповестяване на реализирания проект да бъде в рамките на отбелязването на 142-ата годишнина от Шипченската епопея и 85-ата годишнина от откриването на Паметника на свободата на връх Шипка, през август 2019 г.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram