Проектантът, надзорът и строителят съборили МГ-то

Виновни за събарянето на МГ-то на 22 юни т.г. са проектантът, независимият надзорник и строителят, пише в протокола на техническата комисия, направила анализа на инцидента.

Заключенията от протокола цитира днес на брифинг зам.кметът Даниела Коева.

„Налице е виновно поведение на участниците в строителството: проектантът – за неоценяване действителната обстановка при изготвяне на проекта за масовия изкоп; фирмата за строителен надзор – в резултат на неизпълнени отговорности е допуснато увреждане на съседна сграда вследствие на строителството; строителната компания  – за неспазване предписанията на проектанта-конструктор и неоценяване на конкретната обстановка при изпълнение на масовия изкоп”.

Няколко пъти бе удължаван срокът за изготвянето на този протокол, първият такъв, направен няколко дни след аварията от специалисти на РДНСК, бе върнат и скрит от медиите.

Невинни остават издалият разрешителното за строеж-главният архитект на Община Казанлък и инвеститорският контрол-гл. инженер на администрацията.

Припомняме, че разследване на Пресс  ТВ показа, че възложителят на обекта-Община Казанлък не е направила задължителното конструктивно обследване на сградата, но е дала ход на строителството. После училището рухна по време на учебен процес.

Нови средства за построяването на станалия прословут Център по природо-математически науки ще бъдат предвидени в бюджета на Общината за догодина. Нов проект ще бъде възложен, както и  ще се проведе нова обществена поръчка за избор на фирма, която да дострои и укрепи МГ-то, посочи на нарочния брифинг по темата Даниела Коева.

Колко пари ще са нужни, обаче, Коева не се ангажира да посочи. Та потвърди, че ще бъдат заведени съдебни дела и искове към застрахователите на обекта.

Припомняме, че за строежа финансите 500 000 лева бяха осигурени от правителството, но сметката нарасна сериозно със срутването на гимназия. Най-вероятния начален срок за подновяване на строежа е идното лято.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram