Новини от вас: В Мъглиж тихомълком си правят рокади на Председателите на Общинския съвет

Общинският съвет в Мъглиж работи вече десет дни отново със стария си председател Младен Чернаков, свален от своите колеги преди година, заради несправяне с работата на „пръв сред равни”. Правомощията на досегашната председателка Катя Павлова бяха прекратени на нарочна сесия, свикана с подписите на една трета  от общинските   съветници в края на м. октомври. Предварителният дневен ред бе с една точка – искане за прекратяване правомощията на председателя на Общински съвет – Мъглиж Катя Павлова, подписано от общинските съветници Младен Чернаков, Красимира Карагьозова, Стефан Христов, Стоян Башев, Цанко Башев и Красимир Стойчев.

След като заседанието започва изненадващо Катя Павлова взе думата и прочете своята оставка, мотивирайки се на „динамичното време, в което е объркана цялата страна, объркано е Народното събрание, объркан е и ОбС – Мъглиж. Преценявайки ситуацията, в която се намираме, аз не желая да бъда пречка за правилното развитие на Общината. Работих една година за благото на общината и за издигане авторитета на институцията. Ще остана да работя в ОбС, като негов член и ще работя за това да докажа, че е било загуба на времето, в което съм била негов председател”, завърши Павлова. Така изпреварващото й действие не даде възможност на вносителите да прочетат своите мотиви, внесени 5 дни преди заседанието, с които искат да сменят Павлова. Те обобщават нейната работа за една година  като нехайна и конкретизират в своите мотиви, че отсъства пълнота и навременност при внасянето на докладни записки в 6-те постоянни комисии в местния парламент.

Според вносителите на искането, председателят на Общински съвет – Мъглиж трябва строго да съблюдава нормативните актове, да координира и организира работата на Общински съвет, като не допуска въвеждането на съветниците в заблуждение, дезинформираност или каквато и да било друга пречка, възпрепятстваща тяхната а работа. „Не можем да търпим вече позора да се примиряваме с публично оповестените, върнати от областната управа за ново разглеждане, решения на Общински съвет- Мъглиж. Смятаме, че това е плод на безотговорното отношение на председателя, който не спазва законоустановения ред за разглеждане и дебатиране на документацията”, заключават инициативните общински съветници. По тяхно предложение номинацията на Младен Чернаков, бивш кмет и първият председател на ОбС в този мандат, бе утвърдена. Местните жители коментират, че не е логично да отстраниш един шеф на местния парламент с подобни мотиви, с които  си отстранил предишния, и той отново да седне в креслото на властта безпогрешен.

Христина Иванова

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram