Кандидат-кметът на ГЕРБ в Овощник със съмнения за неправомерно ползване на читалищни пари

Съмнения за злоупотреби с читалищни средства на секретаря ще разглежда тази вечер Настоятелството на Народно читалище „Просвета 1908“ в казанлъшкото село Овощник.

Спешното заседание е провокирано от установени липси в касата на читалището при проверка на Проверителната комисия в края на миналата седмица.

Комисията установила дефицит на касовата наличност и липса на оправдателни документи за разходването им. По време на проверката са присъствали проверяваният секретар-касиер на читалището Георги Данев, който се разпорежда със средствата, и счетоводителката Златка Георгиева.

Тази вечер Настоятелството ще разглежда поведението на секретаря за използването на читалищни пари по неправомерен начин. Заключенията в Констативния протокол показват, че са установени липси на пари в размер на четирицифрена сума.

Държавната субсидия на читалището в Овощник тази година е в размер на 26 800 лева. Парите за подпомагане на читалищата идват от правителството, а комисия от Община Казанлък ги разпределя на читалищата по населените места. Георги Данев е бил член на тазгодишната комисия, която е увеличила постъпленията за 2019г. към читалището в Овощник.

Той бе и кандидат за кмет на селото на Местни избори 2019 от ГЕРБ, като изгуби на балотажа в полза на Иван Колев /БСП/, който започна петия си мандат на поста.

Касовата наличност на читалището не съответствала на приходно-разходните документи, констатирала комисията, а Данев подписал декларация, че никакви документи не се съхраняват у него.

На заседанието тази вечер секретарят бил задължен от Проверителната комисия да представи разходно-оправдателната документация.

За липсите тричленната контролна комисия е в правото си да сезира прокуратурата.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram