Има опасност за полетите, алармират от летище „Казанлък“

Оказва се, че шумно рекламираният проект за нов спа център Кингс Валей в Овощник поставя на риск работата на Летище Казанлък и всички пилоти и организации, ползващи базата.

Кранове с височина над 20 м оперират вече над 4 месеца, намирайки се на южните граници на летището, в непосредствена близост до подхода на пистата и реално пречат на безопасното излитане и кацане, сигнализираха авиационни експерти.

Летището е традиционно предпочитано от парашутисти, фенове на полетите с леки и безмоторни самолети и е наследник на едно от първите военни летища в България.

След подновяването на дейността на летище Казанлък през 2016 г. на територията му работят компании, които се занимават със специализирани авиационни дейности, като същевременно летателната площадка и парка към нея продължават да бъдат средище на любители на авиацията. 

В следствие на изненадващо стартиралия след няколко годишно забавяне строеж, Летище Казанлък е било принудено през изминалия юли да излъчи т.нар NOTAM (задължително авиационно известие за съществуваща опасност за изпълняване на полетите), като предварителна мярка по ограничаване на дейността му с цел безопасност.

Ситуацията поставя под въпрос има ли издадено от Община Казанлък, как точно и след каква съгласувателна процедура, разрешение за такъв строеж на хотелския инвеститор в  зоните на безопасност на летището.  Запознати със случая авиационни експерти информират, че вече са започнати проверки за установяване на нарушенията от компетентните институции.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram