Лъжливо документиране в СИК 029 в Казанлък?

Попълниха ли протокол с невярно съдържание членовете на СИК 029 в Казанлък в изборната нощ на 6 ноември?

В същата тази секция, от която по инициатива на зам.-председателката Савина Халваджиева /ГЕРБ/ и председателя Мирослав Кехайов/ДПС/, с полиция бе изгонен екипът на Пресс ТВ.

Репортаж от безпрецедентния случай излъчихме още вечерта на 6-ти.

Може да гледате тук:

Изгониха наши журналисти от СИК с полиция

От сканирания протокол на официалната страница на РИК се вижда, че в графата „Изборите в секцията бяха проведени в следната обстановка:…“ комисията е записала: „Журналисти от PRESS-TV възпрепятстваха за около час преброяването на бюлетините“.

протокор 29 СИК

 

 

 

 

В същото време по-горе в същия протокол, където трябва да бъдат вписани на всички присъстващи в помещението при преброяването-застъпници, наблюдатели, анкетьори и репортери и други, няма посочени имената на журналистите от екипа ни. Присъствали ли сме или не сме присъствали в секцията? Според официалния документ-протокола-НЕ! Ако не сме били там, как сме „възпрепятствали“ преброяването?

29 СИК

 

 

 

 

 

 

В протокола липсват и имената на още двама души, които се намираха в помещението-на застъпника Людмил Карацанов и на служителя на реда. За комисията цели четирима човека са безтелесни и невидими.

29 сик2

 

 

 

 

Груби нарушения на процеса по преброяването хвана нашата камера.

На моменти броенето се извършваше от четири, дори и от пет човека от комисията, които брояха вота, пипайки и прехвърляйки бюлетините. В това число и зам.-председателката, която би трябвало да знае, че по методическите указания само един член на комисията, определен с нейно решение, докосва бюлетините и брои, като на висок глас обявява броят.

29 СИК1

 

 

 

 

Разполагаме и с кадри, на които се вижда как за минути бюлетините остават под надзора само на двама членове на СИК, останалите напуснаха помещението и избягаха от камерата ни на терасата.

Наложи се екипът ни да ги помоли да се върнат обратно вътре и да спазят изискуемия кворум.

Висят въпроси преди балотажа на 13 ноември. Обучени ли са членовете на комисията и пригодни ли са, за да им доверят вота си близо 1 000 избиратели по списък? Дали няма умисъл в неспазването на Изборния кодекс в СИК 029?

От какво се притесни комисията да бъде сниман процеса на преброяване от Пресс ТВ?

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram