Донка Симеонова: Поставихме на министър Вълчев въпроса за качеството на безплатните закуски за децата

На 10.11.2017г, заедно с колегите Кристина Сидорова и Виолета Желева поставихме на министър Вълчев въпроса за качеството на безплатните закуски за децата от подготвителните групи и учениците от I-IV клас.

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР,
Пълноценното, разнообразно и балансирано хранене на децата и учениците в ранна предучилищна и училищна възраст е не само предпоставка за тяхното здраве, нормален растеж и развитие, но е и основен фактор за създаване на здравословен модел на поведение. Това е времето, в което те трябва да се научат, че колкото по-здравословно се хранят, толкова по-добре ще се чувстват.
Задаваме този въпрос защото:
На многобройните срещи на народните представители на БСП за България, които провеждаме под надслов „За делника на образованието“ нееднократно се поставят въпроси относно здравословното хранене на учениците и качеството на безплатните закуски за децата в подготвителните групи и учениците от І до ІV клас,
Получаваме сигнали на разтревожени родители, че закуските имат неприятен вид, че са приготвени с некачествени продукти, нямат етикет, срок на годност, не са пакетирани по законовите изисквания.
В социалните мрежи възникна поредно напрежение и родителите обявиха кампания, чрез която се публикуват и коментират безплатните закуски.
Редица публикации и предавания в медиите също отразяват този проблем.
Поставяме този въпрос, най- вече, защото здравословното хранене на децата и учениците е споделена наша отговорност.
Средствата за безплатни закуски се осигуряват по Национална програма на МОН от държавния бюджет, като в някои общини средствата за една закуска са под 50 ст.
МОН е поставило редица изисквания при осигуряването на безплатните закуски, като
Спазване на Наредба № 37 от 21 юли 2009 г. за здравословно хранене на учениците (Обн. ДВ. бр.63 от 7 Август 2009г.);
Наредба № 9 ОТ 16 септември 2011 Г. За специфичните изисквания към безапосността и качеството на храните, предлагани в детските заведения, училищните столове.
Възниква въпросът докъде е разумния компромис и кога една добре замислена инициатива за безплатните закуски, може да се превърне в опасност за здравето на децата и учениците.

Затова моля да отговорите:
Достатъчни ли са средствата за осигуряване на качествени безплатни закуски?

Как се контролира качеството, констатирани ли са и какви нередности?

И разбира се, какви мерки ще предприемете за осигуряване на качествени безплатни закуски за децата в подготвителните групи и учениците от I-IV клас?

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram