Казанлък все още длъжен на Константин Бозвелиев

Казанлък остава длъжник на видния общественик Константин Бозвелиев век и половина след рождението му, макар преди две години местни интелектуалци и власт да се разбраха и обещаха, че ще отворят музей в къщата му, завещана на града.

 

Бозвелиев завещава цялата си библиотека на Казанлък. От приписки в спомените му се разбира защо се дистанцират един от друг Иван Вазов, който два мандата е депутат от Казанлък, и представителят на философския кръг „Мисъл“ д-р Кръстьо Кръстев и издател на едноименното списание, работил в Педагогическото училище тук.
Константин Бозвелиев е идеолог и създател на първата социалистическа дружинка в Казанлък през 1890 година. Създава и оглавява първата кооперация в града „Братство“, основава Популярна банка, издава и първият кооперативен вестник в страната. Бозвелиев е основател и на спестовното дружество „Пчела“ в Казанлък, става и причина да започне издаването на „Работнически вестник“.
Три години е бил кмет на Казанлък, 14 години народен представител, 37 години общински съветник, именно той стартира изграждането на водопровод. Оставя седем тома спомени и близо 1000 статии с безценна информация за развитието на града и държавата.

Бозвелиев и съпругата му Йордана завещават къщата си на ул. Мирска за детски дом. Днес там се намира филиал на библиотеката. Бозвелиев се ражда на 10 ноември 1862 г. и умира на 11 януари 1951 г.

На снимката: Факсимиле от предсмъртните желания на Бозвелиев

zavestanie Bozveliev

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram