Ген. Радев има резерв от 810 000 избиратели, Цачева – от 580 000

Три дни преди балотажа, кандидат-президентът на БСП ген. Румен Радев има всички шансове да бъде новият стопанин на „Дондуков“ 2.

На първия тур на президентските избори миналата неделя  за генерала и вицето му Илияна Йотова гласуваха 973 511 души, а кандидат-президентската двойка на ГЕРБ Цецка Цачева – Пламен Манушев получи 840 525 действителни гласа.

Анализът на данните показа, че претендентите на управляващите партия дори не са успели да мобилизират твърдия партиен електорат, тъй като на последните парламентарни избори, за политическата формация на Бойко Борисов гласуваха 1 072 491 души.

В същото време, издигнатите от инициативен комитет, но подкрепени от БСП, Румен Радев и Илияна Йотова успяха да привлекат гласове, извън социалистическата партия. На изборите за парламент през 2014 година БСП получи 505 527 гласа, а на вота на 6 ноември 2016 година гласовете за Радев бяха още 400 000 отгоре. Оказва се, кандидат-президентската двойка наистина е надпартийна, защото за нея гласуваха средната класа у нас, образованите млади хора и българите в Европейския съюз и САЩ.

Ген. Румен Радев вероятно ще бъде следващият български президент, защото в седмицата между двата тура, Цецка Цачева продължава да губи подкрепа както сред избирателите, така и сред лидерите на останалите партии, участвали на президентските избори. Проблемът на ГЕРБ се задълбочи, тъй като след загубата на първи тур, управляващата партия реши да атакува опонента си с безумни доводи – че избирането на Радев е заплаха за националната сигурност, че ще излезем от ЕС и НАТО, че парите на Брюксел за България ще спрат, че ще спре санирането на панелки и пр.

В началото на седмицата Цецка Цачева поиска подкрепата на партиите от Реформаторския блок, но не я получи в пълнота. Очаквано само управляващите реформатори декларираха, че ще я подкрепят – ДСБ отказа да участва в преговорите, а неуспелият кандидат-президент на РБ Трайчо Трайков заяви, че неговите поддръжници сами ще решат как ще гласуват на балотажа.

От ГЕРБ се разграничи и независимият кандидат Веселин Марешки, „Обединени патриоти“, АБВ, Татяна Дончева и ДПС. Марешки, Красимир Караканачов и Дончева обявиха, че ще оставят избирателите си сами да решат кого да подкрепят.

От АБВ директно заявиха, че не биха агитирали за ГЕРБ, а ДПС намекна, че на балотажа ще работи за двойката Румен Радев – Илияна Йотова.

Ето и изчисленията на Епицентър.бг за това откъде участниците на балотажа биха могли да получат допълнителна подкрепа.

На първия тур ген. Румен Радев получи 973 511 гласа.

На втория тур той би могъл да разчита на около 200 000 гласа на „Обединени патриоти“, които споделят неговите патриотични възгледи за националната сигурност, защита на границите и отстояването на българската идентичност.

Без да са специално активирани, близо 200 000  от симпатизантите на ДПС също ще подкрепят двойката Радев-Йотова, заради желанието им за промяна.

Гласоподавателите на Веселин Марешки са най-неуловимите група за прогноза, но ние смятаме, че от тях поне 150 000 ще дадат гласа си за левия кандидат.

На първи тур БСП не успя да мобилизира докрай структурите си, което предполагаме, че ще се случи на втроти тур и това ще прибави още поне 100 000 гласа.

Избирателите  на АБВ си сигурност в мнозинството си ще предпочетат ген. Радев и биха му осигурили подкрепа от поне 70 000 гласа.

Колкото и да е странно, ние допускаме, че и сред традиционните избиратели на ГЕРБ генералът ще намери поне 50 000 свои поддържници за втория тур.

От „Движение 21“ двойката Радев-Йотова може да очаква приблизително 30 000 гласа.

И от Реформаторския блок – 10 000.

Сумарно това означава, че за втория тур Румен Радев и Илияна Йотова могат да привлекат още поне 810 000 нови избиратели и така общият брой пуснати за тях бюлетини да нарастне до 1 780 000.

За кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева на първи тур гласуваха 840 525 души.

Тя и вицето ѝ Пламен Манушев биха могли да получат допълнително подкрепата на 200 000 души от избирателите на Веселин Марешки.

В партия ГЕРБ има резерв от поне 250 000 симпатизанти, които не бяха активирани на първи тур и които сега, принудени от „заплахите“ на депутати и министри, ще гласуват за партийния си избраник.

На повика на лидерите от РБ да се подкрепи Цачева смятаме, че ще се отзоват около 60 000 десни избиратели.

Каракачанов отказа да призове своите изиратели да грасуват за Цачева, но ние смятаме, че поне 50 000 ще дадат гласа си за нея.

От гласовете на ДПС около 10 000 вероятно ще харесат двойката Цачева-Манушев.

И по заръка на Местан около 10 000 гласа на ДОСТ също ще отидат при Цачева.

Така за втория тур кандидат-президентската двойка Цачева-Манушев би могла да привлече още 580 000 поддръжници и да събере общо 1 420 000 гласоподаватели.

В проценти спрямо общия брой на гласували подкрепата за Радев и Цачева би изглеждала така – 55,7 % – 44,3%./Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram