Честито да е името ви!

На 8-ми ноември  е Архангеловден, наричан още Рангеловден. Православната църква почита Св. Архангел Михаил.

Имен ден празнуват Ангел, Ангелина, Aлина, Лина, Михаил, Михайлина, Михаела, Мила, Милен, Милка, Рангел, Рафаил, Гавраил, Серафим, Райко, Рая, Радко, Райна, Радослав, Рада, Радостин, Емилия, Емил, Райко, Пламен, Огнян, Милко.

Честито да е името ви!

Основната насоченост на обичаите през този ден, както и името на празника, се определят от вярването, че Св. Рангел е един от шестимата братя-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите. Той вади душата на човека и затова е наречен душевадник.

В много райони на страната на този ден се коли курбан от овче месо за светеца, правят се обредни хлябове, сходни с тези, които се приготвят за погребение или помен. Най-възрастният в дома разчупва обредния хляб на кръст, полива го с вино и благославя: ”Свети Архангеле и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач – да се роди жито до тавана!”  Раздава се и жито, което всеки поема с две ръце, за да е изобилно.

С Архангеловден е свързана и една от най-големите задушници през годината. На Задушница се прави тържествена служба в църквата, след което започват гостуванията у именниците. На много места се организират и събори. Денят е известен и като празник на месото и месарите.

Св. Михаил е един от 7-те първенствуващи ангели, които винаги стоят пред престола на Господа. Той представя Божието слово. Изобразява се с копие в ръка, като тъпче с краката си дявола.

Ангелите са пазители на човешкия род, а всеки човек още от раждането си има по един ангел-пазител.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram