Вечна памет на загиналите във войните

На празничния 8 ноември, Архангеловден, се състоя тържественото освещаване на реставрирания войнишки паметник на загиналите по време на Балканските войни и Първата световна война бойци от старозагорското село Маджерито.

В основата на родолюбивото дело е Инициативна група под патронажа на областния управител Гергана Микова, Грозданка Димова – кмет на с. Маджерито,  а организатор и дарител е старозагорката Станислава Авджиева, която дарява и за казанлъшката община. През 2016 г. инж. Авджиева построи параклиса „Св. мъченици София, Вяра, Надежда и Любов”. За здравето и благополучието на казанлъчани той бе тържествено осветен на 17 септември, когато чествахме празника на християнските светици.

Бизнесдамата помага през годините съм скромни дарения на църкви в региона, заявявайки, че така ще остави диря след себе си. Параклисът в Казанлък тя  изгради върху нейна собственост. „Покрай мен на ден минават стотици хора, които работят в околните заводи и фирми. Искаше ми се да им дам повече вяра, повече надежда. Не случайно кръстих параклиса на светиците Вяра, Надежда и Любов. Техните имена символизират трите най-големи човешки добродетели. Може да звучи тривиално, но аз продължавам да вярвам дълбоко в сентенцията „Любовта ще спаси света“, казва Станислава Авджиева.

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram