Държавата купува къщата на Яворов от длъжник на данъци за милиони?

С пари на данъкоплатците правителството вероятно ще спасява дома на поета от собственика Васил Панчев, чиято фирма дължи над 8,5 милиона лева данъци и лихви през 2015 г. Дължи ли и днес?

Правителството да купи къщата на Пейо Яворов предложи Столична община в средата на октомври. Такова решение за спасението на сградата аварийно обсъждаха кметът Фандъкова и премиерът Борисов, когато стана ясно, че частен съдия-изпълнител /ЧСИ/ продава имота на търг заради неплатени от собственика й ипотеки.

Зданието на столичната улица „Г.С.Раковски“ 137, където е живял поетът, е паметник на културата и е частна собственост. Заради няколко ипотеки върху имота и неплатени кредити с него се е заел ЧСИ, а публичното наддаване е насрочено за 16 ноември.

Защо им е на кмета Фандъкова и премиера Борисов да откупуват къщата на Яворов от ЧСИ за повече от милион и половина лева с държавни средства?

Благородният претекст е къщата да остане музей. Тя съхранява лични вещи на Яворов, документи и артефакти, свързани с живота и творчеството му. Там се самоубива и съпругата му Лора Каравелова.

Имотът през годините има различни собственици. Сега е на Васил Панчев. Той го придобива през 2015 г., наследява ипотеки, прави два ремонта на сградата. Но не се издължава на кредиторите.

По информация на ЧСИ, разпространена от медиите, задълженията на Панчев към момента са от порядъка на 700 000 хил. лева. Къщата е поставена на тезгяха с начална тръжна цена от 1 628 758.08 лева.

 

Кой е Васил Панчев? Според Търговския регистър той е собственик на Агенцията за сигурност и охрана „Сириус“ ЕООД, с адрес София, ул.“Козяк“1. Панчев осъществява бизнес  в други градове, както и в Казанлък, видно от няколко документа. Той е и казанлъшки зет.

През същата 2015г., когато бизнесменът купува къщата на Яворов, Националната агенция по приходите /НАП/ налага запор върху сметките на „Сириус“ заради неуредени публични задължения. Към 3 ноември 2015г. неплатените налози на фирмата на Панчев са в размер на главницата 5 795 059 лв. и на лихвите 2 787 412 лв.

От публично достъпна информация в интернет е явно, че „Сириус“ ЕООД  е усвоило през времето от създаването си през 2000 г. досега  12 855 136 лв. от 141 обществени поръчки и 351 494,00 лв. като бенефициент на европроекти.

 

Докато Васил Панчев усвоява милиони и дължи данъци за милиони, фирмата на съпругата му  „Сириус дизайн“ ЕООД е дала заем на друга фирма от 600 000 лв., въпреки че счетоводните документите показват, че не е била във финансова кондиция.

Това става в началото на същата 2015г. Казанлъчанката Надежда Панчева, управител на Рекламна агенция „Сириус дизайн“ ЕООД, заема 600 000 лева срещу запис на заповед на базираната в Казанлък „Би Би Си кейбъл“ ООД. Кредитът е даден на 6 януари 2015г.

Как съпругата Панчева е броила този заем не е много ясно, тъй като финансовият отчет на фирмата й за 2014г. показва недостатъчна наличност на пари, за да кредитира „Би Би Си кейбъл“ ООД с повече от половин милион. По банкови сметки „Сириус дизайн“ ЕООД в началото на 2015 г. е имало 183 000 лева, а в касата – 4 000 лв.

Изглеждащият като кух заем е „получен“ от тримата съдружници на „Би Би Си кейбъл“ ООД, сред тях е и сегашният депутат от ГЕРБ Борис Кърчев.

Панчева отпуска заема и няколко месеца по-късно прехвърля „Сириус дизайн“ ЕООД на Екатерина Терзийска.

Съдружниците на „Би Би Си кейбъл“ ООД не издължават сумата от 600 000 лв. до месец май 2015г., както гласи записната заповед и кредиторката им Панчева стига до частен съдия-изпълнител, за да удовлетвори финансовата си претенция. И налагат запор на вече запорирана сграда в центъра на Казанлък  – двата етажа са обявени на търг.

Върху тях има и по-ранна „възбрана  заради неиздължени 153 000 лв. от „Би Би Си кейбъл“ ООД към казанлъшката фирма-собственик на телевизия Пресс ТВ. Цялата схема се прави, за да попречи на други лица да получат сумите от спечелени дела.

Б.Кърчев /ГЕРБ/ цака и рекламна агенция с 600 хил.лв. Стреми се за депутат с борчове за стотици хиляди левове

Депутатът Борис Кърчев, който е сред „длъжниците” на Панчева, се прочу преди няколко месеца с това, че е прехвърлил свое дружество на малоимотно и с ТЕЛК лице от старозагорско село, а друга своя фирма е източил по схема, за да спести данъци за милиони. Сред „постиженията“ на депутата Кърчев е и завземането за лична употреба на трасе – обект на националната сигурност. С трите закононарушения на Кърчев сега се занимава Специализираната прокуратура.

 

Твърде вероятно е заемът от 600 000 лв. да е бутафорен и да е само на хартия. Към това навеждат данните от официално публикуваните финансови отчети на „Сириус дизайн“ ЕООД и „Би Би Си кейбъл“ ООД. Първата фирма не е имала достатъчно средства, за да ги даде като кредит, а втората не е осчетоводила такава сума като постъпление.

С продажбата от етажите, обаче, реално ЧСИ ще финансира буквално от въздуха с едни 600 000 лв. казанлъшкото „Би Би Си кейбъл“ ООД заради вероятно несъществуващия заем от съпругата на Васил Панчев, която прави сериозна финансова услуга на Кърчев и сие, много приличаща на схема.

Ако държавата купи къщата на Яворов от Васил Панчев, ще поеме неплатените му кредити и ще плати 1 млн.лева за недвижимостта. Това е ясно е от обявлението на ЧСИ, където са описани тежести върху имота на столичната ул.“Раковски“137 за близо 700 000 лв.

Държавата може да спаси дома на поета с 1 700 000 лв. пари на данъкоплатците, ще спаси и закъсалия пред кредиторите Васил Панчев, макар той вероятно все още да дължи на същата тази държава данъци за милиони.

Медиите разказаха как кметът на столицата Фандъкова настоява да се обсъдят всички възможни  механизми, чрез които държавата или общината биха могли да влязат в преговори със собственика на Яворовия имот – Васил Панчев, и с взискателя по делото, за да се избегне  публичната продажба, поясниха от кантората на частния съдебен изпълнител.

Панчев трябва да се съгласи да го продаде при определени условия, така че кредиторите да бъдат удовлетворени, да се заличат ипотеките и възбраните, и едва тогава новият собственик – държавата или Столична община, да придобие правата върху имота си.

Докато властта преговаря с Панчев, негова еднолична фирма вероятно остава длъжник на държавата, което очевидно не се споменава като факт на масата на преговорите.

Остава ни да зададем въпроси към Министъра на финансите, Главния прокурор и Председателя на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество:

  1. Г-н Горанов, дължат ли фирмите, в които Васил Панчев Панчев е едноличен или в съдружие собственик, на  държавата: данъци, осигурителни плащания или други публични задължения. В какъв размер са те и колко са лихвите по тях? Фирмите са: „ДОМ ЯВОРОВ” ЕООД; „ВЕГА КОНСУЛТ 2000” ЕООД; „ДЕМЕТРА-В“ ООД; „АГЕНЦИЯ ЗА СИГУРНОСТ И ОХРАНА СИРИУС“ ЕООД и „БИОГЕН“ ООД
  2. Ако дружествата на Васил Панчев имат публични задължения, то държавата няма ли да предприеме съответните мерки за да си върне Дома на Яворов без да става част от предварително скроени финансови схеми на гърба на българския данъкоплатец?
  3. Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество не трябва ли да разследва тези сделки, за да противодейства на една вероятно добре обмислена корупционна схема?

 

    Ще очакваме отговорите на тези три институции.

Васил Панчев, снимка bTV

 

 

 

 

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram