Донка Симеонова в Гълъбово: С алтернативния бюджет БСП е за стопиране на досегашния неработещ модел „Парите следват ученика”

Пълна промяна на финансирането на учебни заведения предлагат финансисти и педагози в Гълъбово. Това обявиха по време на дискусия „За делника на образованието” с участието на депутата Донка Симеонова, зам.-кмета Димитър Василев, председателя на ОбС Светла Боянчева и учители от детски и учебни заведения.  По думите им трябва да има разписан специален стандарт за училища в малки населени места, които да осигуряват нормалното им функциониране, иначе общините се принуждават да ги закриват, а деца пътуват по 42 км, за да дойдат на училище в Гълъбово. Сегашните финансови условия не са позволили на всички училища да увеличат заплатите на учителите, стана ясно още. „Нека да се запази делегирания бюджет като форма, но каква част от него ще е за трудови възнаграждения, каква част за текуща издръжка и т.н., да е ясно разписано от  МОН, както и да се въведе контрол.”, за това настояват учители и директори. Симеонова представи приоритетите на алтернативния бюджет и подчерта водещата роля на образованието. По думите й с този бюджет БСП е за спиране досегашния  неработещ  модел „Парите следват ученика”, заложени са финансови параметри, политики и приоритети за дългосрочна визия на страната, което респ. ще промени и най-важния сектор – образованието, а с това ще се  съхрани и човешкия ресурс.

Този модел стои в основата и във взаимоотношенията между учебните заведения в страната. От Професионалната гимназия по енергетика и електротехника настояват за  законови промени, които ще  съсредоточат планирано  ученици в професионално обучение, необходимо за  специфичния район, за съответния пазар на труда, местна икономика и бизнес. Но за средните училища е ефективно разкриването на професионални  паралелки и в тях, тъй като ще допринесе за развитие на учебния процес, също съобразен с пазара на труда и желанието на учениците.

Според педагозите Обществените съвети не могат да продължат да съществуват в тази форма. „Необходима е категорична преценка и преглед  за тяхното функциониране, те са излишни и са част от огромната бумащина, която засипва училището. Във Франция и Италия са работещи структури, но на друг принцип”, категорични са представителите на образованието. Те смятат, че трябва да се въведе нова оценъчна система за труда на педагозите при работа с уязвими групи.

„Децата от най-ранна възраст имат необходимост от логопеди и психолози, чието назначаване, работа и финансиране да са уредени нормативно. Нека се помисли за помощния персонал в детските градини, който за последните 7 години е позабравен”, заявиха още участниците в срещата. Те с тревога алармираха, че ще се изправим пред нов проблем след 10 години: в училищата няма да има деца. „Необходима е цялостна държавна политика, хората отиват зад граница, заради условията  на труд и качеството на живот в България. БСП предложи алтернативния бюджет за 2018г., отчитайки тежкото социално неравенство, безперспективността пред младите хора, задълбочаващата се демографска криза, който би извел страната от това състояние”, каза Симеонова.

На финала на срещата Донка Симеонова благодари за ползотворната дискусия и изрази удовлетворението си, че на фона на проблемите в българското училище, в Гълъбово  съществува ефективен диалог и добро взаимодействие между образованието и местната власт.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram