Галина Стоянова отличи служители на РУП по случай Празника на полицията

Със Заповед № 2077/5.11.2012 г. на кмета на община Казанлък Галина Стоянова служители на Районно управление „Полиция“ – Казанлък и на група „Охрана на обществения ред“ – Община Казанлък (Общинска полиция), ще бъдат отличени по случай 8-и ноември. За постигнати високи резултати при осигуряване сигурността на гражданите, за опазване на обществения ред и за добро взаимодействие между местната власт и органите на МВР по повод Професионалния празник на българската полиция предметни награди ще получат седем полицаи, работещи на територията на община Казанлък. Отличените ще бъдат поздравени лично от кмета на община Казанлък.

Кметът Галина Стоянова изпрати поздравителни адреси по случай празника на българската полиция до вицепремиера ни министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, до старши комисар Алекси Алексиев, директор на ОД на МВР – Стара Загора, до главен инспектор Стойно Стойнов, началник на РУ „Полиция“ – Казанлък.

Честването на 8 ноември като професионален празник е въведено през 1924 г. по инициатива на Софийския градоначалник – о.з. подполковник Георги Кисьов. За определяне на светеца-патрон на полицията е потърсена консултация от Светия синод. Писменото мнение на Митрополит Стефан изяснява: „Всички ангели, които са отредени да се борят за мира и правдата, за реда и справедливостта се намират под началството на великия Архистратег Михаил. Този празник, който олицетворява и на небето ред, власт и дисциплина и царуване на истината, правдата и любовта, много подхожда за патронен празник на полицията, която има за цел да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазване на законите в страната, чрез които се гарантират животът, имотът и свободата на гражданите“.

С телеграма № 7932 от 24 септември 1924 година, министър Русев нарежда на столичния градоначалник и окръжните управители: „За патронен празник на цялата полиция в царството се определя Св. Архангел Михаил – 21-ви ноември / 8-ми ноември – нов стил/“. Така 8-и ноември е честван тържествено като патронен празник на полицията от 1924 до 1943 г. С решение на Министерския съвет този ден да се чества като професионален празник на българската полиция е възстановена през 1998 г.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram