Новият окръжен прокурор Дичо Атанасов ще бори незаконната сеч

Наблюдаващият прокурор по делото „Куйович““ Дичо Атанасов от днес е окръжен обвинител. Приоритет в работата му ще бъде прекратяване на незаконното изсичане на горите в Старозагорско.

Заместник-окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов бе избран за административен ръководител на Окръжна прокуратура, Стара Загора, вчера след заседание на Висшия съдебен съвет.

Изборът се проведе след балотаж и мина „на косъм“ – 13 от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) гласуваха за него, двама бяха „против“, а четирима се въздържаха.
Кандидатите за поста бяха четирима – Дичо Атанасов, Нейка Тенева (също зам.-шеф на ОП-Стара Загора), Юлияна Станева-Нейкова и Константин Тачев – и двамата редови прокурори в ОП-Стара Загора.
Всички те очертаха идентични проблеми в работата на прокуратурата, като един бе изведен като основен – големият процент на върнатите от съда дела.
Въпросите и дебатите, обаче, бяха съсредоточени върху проблем, който през последните месеци се среща все по-често при изборите за административни ръководители, а именно -идентичните пасажи в концепциите на кандидатите.
При този избор имаше едно към едно изречения в концепциите на Дичо Атанасов и на Константин Тачев. Тази на Атанасов е била депозирана във ВСС на 23 май, а на Тачев – на 26 май.
Членове на съвета попитаха кандидатите какви данни са използвали при изготвянето на концепциите си. И двамата кандидати заявиха, че са ползвали статистиката в годишния доклад за работата на ОП-Стара Загора, и двамата признаха, че има прилики, но това се дължало на факта, че са били в един екип. До преди няколко месеца Константин Тачев бе административен ръководител на ОП-Стара Загора, а Дичо Атанасов – негов заместник.
Днес Атанасов изтъкна, че макар числата да си приличат, целите се различават. Той посочи някои от своите приоритети – например проблемът с изсичането на горите в територията на Старозагорско. По този въпрос трябвало взаимодействие с останалите държавни органи, необходими били и превантивни мерки, защото „горите се възстановяват за дълги години“. Добави, че трябва да се засили и използването на електронните регистри на прокуратурата.
Константин Тачев, от своя страна, заяви, че годишният доклад е бил изготвен от ръководния екип на ОП-Стара Загора и е нормално всички кандидати да го ползват. Каза, че след като си написал концепцията, я изпратил за сведение както на апелативния прокурор на Пловдив, така и на колегите си от ОП-Стара Загора. Депозирал документите си за участие в конкурса последен, защото някой трябвало да работи. В последния ден от срока за подаване на молба, той си бил взел отпуск и дошъл в София, за да входира документите си.
Галя Георгиева, Румен Боев и Димитър Узунов подкрепиха кандидатурата на Дичо Атанасов.
Според Георгиева доскорошният шеф на ОП-Стара Загора Константин Тачев нямало да намери сили в себе си, „за да изведе прокуратурата до такова качество на работа, че да бъдат отстранени всички пропуски“.
Според Георгиева двете кандидатки пък не виждали проблемите в дълбочина, а освен това имала „представа за конкретни техни изяви в качеството им на прокурори“, каквото и да означава това. А Дичо Атанасов бил много добър професионалист с безупречен морал.
Румен Боев добави, че Атанасов е човек, който в „този тежък район ще отстоява принципите на закона и на прокуратурата“, бил единственият, който през годините се доказал и сам си поемал кръста. Става ясно още, че Дичо Атанасов е бил наблюдаващ по дело срещу Будимир Куйович, митничаря Михаил Янков, Николай Писков и Стойко Дойчев, които бяха подсъдими за организирана престъпна група, контрабанда и наркоразпространение.
От изказването на Румен Боев стана ясно, че Дичо Атанасов и Михаил Янков живеели в един вход, но въпреки това прокурорът не си направил отвод, а си изпълнил служебните задължения. В ОП-Стара Загора трябва повече динамика и Дичо Атанасов може да я осигури, каза още Боев.
Колегата му Димитър Узунов добави само, че сравнявайки професионалните качества на четиримата кандидати, тези на Дичо Атанасов били в „по-висока степен“. Узунов отбеляза и факта, че прокурорът е бил награден с „личен почетен знак – сребърен“ от предишния състав на ВСС.
При гласуването Нейка Тенева бе подкрепена от един от кадровиците на Темида, осем бяха против, а 10 се въздържаха, за Юлияна Станева гласовете бяха 2/8/9, за Атанасов – 12/2/5, а за Тачев – 0/11/8.
При балотажа Юлияна Станева получи съответно 1/11/7, а Атанасов – 13/2/4, пише „Правен свят“.

/КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram