Трима представители на ОБ“Искра“ ще вземат участие в Националния форум „Библиотеките днес“

Трима представители на Общинска библиотека „Искра“ ще вземат участие в Националния форум „Библиотеките днес“ , организиран от Фондация „Глобални библиотеки – България“.

Това са Анна Кожухарова, директор , Светлана Колева и Екатерина Трендафилова- библиотекари, автори и изпълнители на всички проекти, защитавани от културния институт.

Форумът е ежегодно събитие, посветено на приноса на обществените библиотеки за насърчаване на информационната грамотност, ученето през целия живот, гражданското участие и социалното сближаване и ролята им в съвременното общество като центрове за достъп до знание, качествена и актуална информация, дигитално съдържание и електронни услуги за гражданите.

Тазгодишното издание на форума на тема „Библиотеките днес и цифровата трансформация“ (8 – 9 ноември 2018 г.) ще се проведе под патронажа на г-жа Мария Габриел, комисар по цифрова икономика и общество.В рамките на форума ще бъдат представени състоянието на обществените библиотеки в страната от гледна точка на технологичните предизвикателства. Ще бъдат показани добри примери и практики от страната и чужбина, ще бъдат обсъдени по-масовото навлизане на нови решения – интегрирани библиотечни системи чрез въвеждане на RFID технологии; споделената дигитализация както на писменото културно-историческо наследство, така и масовата дигитализация на културно и информационно съдържание изобщо; разработването на платформи за онлайн обучение и др.

В националния форум ще вземат участие представители на обществените библиотеки от цялата страна, на бизнеса и академичните среди, на изпълнителната, законодателната и местната власт, както и на неправителствения сектор, професионалните и браншовите организации.Опитът си ще споделят представители на Европейското бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации (EBLIDA), Американската библиотечна асоциация (ALA), Щатския университет – Орегон, Градската библиотека на гр. Щутгарт, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Университета по библиотекознание и информационни технологии, Фондация „Глобални библиотеки – България“, представители на българските регионални библиотеки и бизнеса.Партньори на форума тази година са Гьоте-институт България и Софийският университет „Св. Климент Охридски“.Форумът се осъществява с подкрепата на Уча.се, Райс ЕООД, Qulto и медийното партньорство на БНР, БНТ, Аз чета, Детски книги, Кafene.bg и др.

Казанлъшката библиотека ще представи проекта си „Библиотеката-моята първа сцена“, който беше финансиран от ФГББ и получи голямата подкрепа на местната общност.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram