Рядка музейна сбирка пази училището в Енина

Уникална музейна сбирка пази енинското училище. Тя е една от малкото запазени след промените настъпили в началото на 90-те години на миналия век. Колекцията е съхранила спомени от следосвобожденската действителност и социалистическите времена. 

Събирането на експонатите от сбирката започва преди 25 години, когато екип от петима души – тримата историци Гриша Горецов, Сергей Чернев и Радка Инджиева с помощта на художника Петко Въчев и възстановчика Миньо Филев поставят основите й. С годините нейното обогатяване продължава.

Музейните ескпонати запазени за поколенията бяха показани по време на тържественото отбелязване на 200 години от създаването на енинското основно училище и честването на Деня на народните будители на 1 ноември. Те са гордост за учебното заведение, което е от малцината български школа,  спасили своята история в снимки и документи.

В ОУ „Христо Ботев“ село Енина днес се  обучават 136 ученика от 1 до 7 клас. Историкът Горецов и неговите колеги вярват, че благодарение на приемствеността, колекцията с късчета история ще стигне и до идните поколения.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram