Какво крият в Осетеново преди изборния ден? Защо комисията избяга и заряза книжата?

Изборните книжа в двете СИК в павелбанското село Осетеново през целия днешен ден останаха извън надзора на необходимия кворум от две трети от комисията.

Документацията след приемането й сутринта била залостена в двете стаи на местното училище по хрумването на председателите на  СИК-овете, без протокол за такова решение и без гласуване.

Помещенията бяха предадени на полицай в 18:00 ч. тази вечер без да бъдат отключени и без да се разбере какво съдържат и изнасяно ли е нещо оттам, видя наш екип. Служителят на реда прие секциите без да направи оглед на вътрешността им. Стаите му бяха предадени от едната-единствена член на една от осетеновските СИК.

Точно в 13:00 часа сградата на училището не беше достъпна, тежък синджир и катинар не позволяваха достъпа и до двора. Абсурдната липса на дори един член на комисиите и помещенията под ключ, засне камерата ни.
[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=a04WWyC1XJI[/embedyt]

Час по-късно се появиха две от членовете на комисиите. А в 16:00 ч. съвършено различни други две жени, също членове на секционните комисии.

Споделиха пред екипа ни, че не са ходили на обучение за изборите, не знаеха колко човека съдържа избирателният списък, с който ще работят утре, не помнеха колко бюлетини са приели, обясняваха шумно, че за 40 лева не са длъжни да висят цял ден в изборното помещение в деня преди вота, за да бранят документацията.

Практиката в селото била такава-приемат книжата, теглят катинара на секциите и се разотиват по къщите. След визитата на екипа ни останаха две „дежурни“, примъкнаха пейка на улицата и започнаха караул на улицата пред училището.

Отказаха да съберат кворум, за да осигурят достъп на наблюдател и журналисти до вътрешността на СИК. Председателите на комисиите не били местни, единият живеел в Павел баня, другият в Долно Сахране и не можело да се отзоват.

Съмненията за  това, че в секциите в Осетеново не е ясно какво има или какво липсва в този момент са напълно основателни. Членовете на комисиите са служебни лица и носят отговорност по смисъла на Наказателния кодекс.

За безпрецедентното нарушение екипът ни сезира РИК, ЦИК и районните координатори на Референдума.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram