БСП ориса местния парламент със „споделено управление“

„Споделеното управление“, което БСП предложи на всички политици веднага след местните избори, стана водеща фраза на първото заседание на местния парламент още в първите часове от неговото функциониране. Днес 37-те старейшини от петте политически сили, участващи в новия общински съвет се заклеха, а новият-стар кмет Галина Стоянова във встъпителното си слово се позова именно на „споделеното управление“, въведено само преди седмица от левицата и се зарече, че ще реализира част от програмата на БСП.

Според Стоянова още в следващия бюджет ще бъдат предвидени помощи за млади семейства и новородените им, изразяващи се в подпомагане за осигуряване на бебешки памперси за една година време. С 50 стотинки от общината ще увеличат издръжката на едно дете в детските заведения, а с 50 стотинки ще поевтинее купонът за детската кухня.

Общинският съвет избра свой председател – отново и за трети път той е Николай Златанов. Другото предложение местния парламент да оглави юристът от БСП Моника Динева отпадна с 13 гласа пред 24-те вот за Златанов. Така ясната заявка на втората по брой мандати политическа сила – БСП, да излъчи пръв сред равни, бе бламирана от очевидната първа „плаваща“ коалиция в този местен парламент.

Припомняме, че ГЕРБ вкараха 13 съветника, БСП – 9, Алтернатива за гражданите – 8, ДПС – 6, ВМРО – 1.

Въпреки това именно БСП зададе тона в новия политически сезон – от една страна с дефинирането на „споделено управление“ и от друга като провокира определено поведение в останалите политически субекти да изпълняват приоритети от платформата на левицата.

По повод водещата крилата фраза, въведена от БСП и старта на употребата й, председателят на коалиция БСП за България в Казанлък Румяна Друмева направи кратко експозе пред колегите си от Общинския съвет, в което коментира:  

„Честитя ви още веднъж избора и се надявам всеки един от нас да има достойния мандат.

Споделено управление, което декларирахме от името на БСП, искам да дефинирам ясно.

„Споделено“ означава, че всеки един от нас – 37-те, трябва да носи отговорност и да предлага компетентни и отговорни решения, които да са в интерес на гражданите, като изключва празното политическо говорене и доминанти. Да ценим професионалните и законосъобразните решения.

Проблемите на нашите съграждани нямат цвят. Те просто трябва да бъдат решавани.

Благодаря на г-жа Стоянова, която в словото си вече начерта първите си основни неща, които трябва да решаваме, и аз ще се съглася, защото младите хора, демографския срив – това са проблеми, които Общинският съвет трябва задълбочено да реши в следващите няколко години.

Когато си позволих да изразя от името на БСП, че имаме смелостта да направим предложение, оценихме, че в групата от 37 има изключително подходящи личности, които са над десет в този Общински съвет, които могат достойно да изпълнят тази функция. Те не са само от БСП“.

Председателят на Общинския съвет трябва да бъде необходимия организатор, който да акумулира енергията и компетенциите на всеки един общински съветник в правилната посока, да дава нормалния микроклимат и тон в заседанията на Общинския съвет“.

От БСП коментираха в кулоарите, че като втора политическа сила ще продължат последователно усилията за отстояване интереса на хората, като продължение на политиката им от предходни мандати.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram