Община Казанлък получи отличие за подкрепа на библиочната дейност

Навръх 1 ноември дойде новината от Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) – Община Казанлък е отличена с грамота за своята подкрепа за българските библиотеки. Грамотата бе връчена на кмета на община Казанлък Галина Стоянова от директора на Регионална библиотека „Захарий Княжески“-Стара Загора Снежана Маринова, която каза, че изключително щастлива да сподели лично успехите на казанлъчани.

В годишната класация на ББИА Община Казанлък е отличена заради подкрепата, която е осигурява на Общинска библиотека „Искра“.

„Цялостната политика, водена от общинската администрация спрямо библиотека „Искра“, е политика на подкрепа, оценка за значимостта на институцията и професионализма на екипа, което в най-голяма степен се отнася до кмета на Община Казанлък Галина Стоянова. Тя се отличава с отговорност към гражданите на общината и към културните институции, създадени да пазят традициите на будните казанлъчани и да пренасят през вековете техните завети и пример“, се казва в номинацията за Община Казанлък .

Разбирайки много добре значението на Общинската библиотека „Искра“ за общността и неотложната необходимост да бъдат решени поне част от дългогодишните й проблеми, кметът Стоянова внася предложение за увеличаване на бюджета на библиотеката и настоява за изрично упоменаване на средства в капиталовите разходи на Община Казанлък за ремонт на хранилищата. Материалната база на библиотеката е недостатъчна и отдавна остаряла. Поради тази причина цели колекции се съхраняват в избени помещения. Сред тях са периодични издания от периода 1878 1944, българска и чужда периодика от 1944 година до наши дни, както и други фондове. За първи път в дългата история на библиотеката се пристъпва към разрешаване на въпроса за ремонт на хранилищата. Гласуваната сума възлиза на 17 000 лева. Значително се увеличава и общинската субсидия за издръжка на библиотеката.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram