Селянин дал идея на министър за Деня на будителите

Селянин дал идеята да празнуваме Ден на будителите. Историята се развила през 1922 г. Тогава обикновен мъж от наше село писал писмо на министъра на просвещението, в което настоял да отдаваме почит на „големите българи“, които са ни направили народ – Левски, Ботев, Каравелов.

Тогава на власт е правителството на Александър Стамболийски. Писмото било адресирано до министъра на просвещението Стоян Омарчевски. Именно той се замисля над предложението и решава, че денят на Свети Йоан Рилски (по Григорианския календар) трябва да бъде посветен на всички българи, допринесли за пробуждането българския дух. Той въвлича в идеята именити българи и пламенно защитава предложението пред парламента.

По време на своя мандат Омарчевски въвежда задължително основно образование, строи 1115 нови училища в малките селища, освобождава от данъци детската литература, внася законопроект за учредяване на общодостъпни народни библиотеки, законопроект за поставяне на бюстове на заслужили българи в централната алея на Борисовата градина, предлага за гласуване в Народното събрание правописната реформа на акад. Александър Балан. Всичко това, докато е министър на просвещението от 1920 до 1923 г. Реформаторът в родното образование е завършил философия и право в Софийски университет.

Той защитава идеята за Деня на народните будители в пламенна реч пред Народното събрание, като заявява пред депутатите:

„Когато е обезверен и объркан в духовните си ценности, българският народ търси упование и надежда в своето минало, във всички ония морални и културни качества, които носи в душата си… Нека Денят на св. Йоан Рилски да се превърне в Ден на народните будители. Те са малките и големите, знайните и незнайните, които не са оставили никога народните идеали да бъдат помрачени, надеждата и вярата за тяхното постижение да угаснат.

Те са най-верните изразители на спонтанната воля на българския народ към безкористно и всестранно развитие, самоопределение и утвърждение като културна сила. Те са живата и вечна връзка между миналото, настоящето и бъдещето, те са безсмъртната гаранция, че нашият народ ще прескочи всички съдбоносни изпитания и ще оцелее.”

През 1923 г. цар Борис III издава указ, с който 1 ноември е обявен за общонационален празник на заслужилите българи. По време на комунизма е заличен от списъка на официалните празници. Отбелязваме го отново от 1992 г.

kmeta.bg/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram