Подготвя се протест с искане за промяна в Закона за движение по пътищата касаещи ППС с животинска тяга/каруци/ по републиканската пътна мрежа

Днес, в деловодството на община Казанлък, бе депозирано Уведомление с вход.№ 94-Б-1591-1 с искане за провеждане на протест по чл.8 и чл.11 от /ЗСММ/.

Цел на протеста е искане за промяна в Закона за движение по пътищата в частта касаеща движението на ППС с животинска тяга /каруци/ по републиканската пътна мрежа.

Направих си труда и вчера прочетох целия Закон за движение по пътищата. От 190 члена и над 1000 алинеи, на регулациите касаещи ППС с животинска тяга са отделени 4 реда/чл.106 от ЗДП/в него е посочено, че водачите на ППС с животинска тяга трябва да ги направляват така, че да не представляват опастност за движението, а когато се движат в тъмната част на денонощието водачите трябва да носят СВЕТЛООТРАЗИТЕЛНА ЖИЛЕТКА!!!!!

Отнесен към ППС с животинска тяга е и чл.164 от същия закон, където е записано, че ВОДАЧ на превозно средство, което не е моторно, не може да е на по-малко от 12 години или ако водача е на по-малко от 12 години с него трябва да има придружител с възраст над 16 години!!!!!

Отделно в чл.150 е записано, че всяко пътно превозно средство трябва да се управлява от правоспособен водач. Къде се провеждат курсове за водачи на каруци?!

В е чл.183(4)4 е предвидена глоба от 50 лв. за управление на пътно превозно средство, което не е моторно и е без задължителните светлоотразителни елементи!!!!!!!

При нарушение на правилата за движение по пътищата от водач на не моторно превозно средство /чл.184 ал.1/глобата е 30 лв .Като капак на всичко в Допълнителните разпоредби, където са разяснени понятията в Закона и на широко е обяснено какво е автомобил, мотциклет, мотопед, трактор и т.н., никъде не е обяснено ,какво е ППС с животинска тяга……

Протестът е предвиден за 02.11.2018г./петък/ в гр.Казанлък на площад ‘Севтополис“ от 18.30 часа.

Организатор: Боряна Алексиева

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram