Донка Симеонова, БСП: Психолози, педагогически съветници, ресурсни учители и логопеди имат ключова роля

Освен регионални центрове  за подкрепа на процеса на приобщаващото образование, да се  създадат и общински центрове, които да са близо до децата и малките населени места, това каза народният представител Донка Симеонова на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Според министъра редица райони  в България не могат да намерят психолози, педагогически съветници, ресурсни учители и логопеди за цялостна ангажираност, затова трябвало общините  и регионалните центрове заедно да намерят ефективния модел.

„Няма среща, на която учителите  и директорите да не поставят въпроса за ключовата роля на педагогическите специалисти и необходимостта им в детските градини и училищата.”, заяви Симеонова. Тя представи  множеството въпроси на колегите си от училищата, свързани с необходимите  средства, квалификацията, контрола за назначаване им и т.н. Какви изводи се правят в МОН относно броят и квалификацията на педагогически съветници, ресурсни учители и логопеди, работещи през 2017/2018г. и какви мерки ще предприеме министерството?  – този въпрос зададе депутатът на министъра по време на парламентарен контрол. Той обясни, че се планира за тази учебна година 7 млн. лева допълнително финансиране в бюджетите на образователните институции за осигуряване на професионалисти за личностна подкрепа. В училищата се предвижда да влязат по 30 лв. за ученик, с което ще могат да организират подкрепата, осъществявана от психолозите и педагогическите съветници. Отделно от това училищата, общините и регионалните центрове за приобщаващо образование, ще получат средства за ресурсна и логопедична подкрепа.

Назначените  за тази учебна година специалисти за осъществяване на личностно развитие на децата и учениците стана ясно, че са само 2 661 души. От тях психолозите са 614, ресурсните учители – 698, логопедите – 448, рехабилитаторите на слуха и говора – 53, педагозите за зрително затруднение на децата – 80.

Цифрите сами говорят за отсъствието на необходимия брой специалисти и е време да се помисли как тези професии да се направят привлекателни за младите хора, а висшите учебни заведения, предлагащи специалностите за студенти да се стимулират. Все още стои въпросът за пълното изясняване на статута, условията на труд и дейността на психолозите и педагогическите съветници. Това каза Симеонова от парламентарната трибуна.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram