Гьоков от БСП: Трябва да решим проблема с пенсиите на миньорите!

 

„Промените в Кодекса за социално осигуряване предвиждат удължаване на възможността за ранно пенсиониране на работещите първа и втора категория труд с три календарни години”.  Това е записано във внесения Законопроект за изменение на Кодекса за социално осигуряване в 43 НС, каза един от авторите му народния представител от Старозагорски регион Георги Гьоков. Заедно с още петима депутати от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ – Драгомир Стойнев, Мая Манолова, Атанас Мерджанова, Дора Янкова и Корнелия Нинова, Законопроектът е вече в Парламента и е разпределен за становище на Временната комисия по бюджет и финанси.

 

„Ако текстовете се приемат, то ще се  реши проблема с изплащането на пенсиите след 01.01.2015 г. на хората които упражняват тежък категориен труд, в т.ч. миньорите и работещите в металургията, транспорта и в други сфери, при които условията за работа са трудни и опасни за живота им. Или този законопроект се отнася за над 100 хиляди души”, подчерта Гьоков. По думите му ако не се промени законодателството, от 1 януари една част от тези хора няма да могат да се пенсионират, а друга част ще получават пенсии в непълен размер, заради недостатъчното събрани средства в професионалните пенсионни фондове.

 

„Оказа се обаче, че 10 години по-късно средствата натрупани по партидите на осигурените лица са изключително ниски, по няколко причини. Една от причините е сивата икономика. Другата – са лицата, работили преди реформата през 2000 г., които нямат събрани средства. Внесените изменения трябва да бъдат взети предвид при приемането на бюджета за Държавното обществено осигуряване и на националния бюджет за 2015 година”, сподели мотивите Гьоков.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram