Митрополит Киприан освети параклис „Света Богородица – Благовещение“ в затвора-Стара Загора

Той е предназначен за близките на лишените от свобода, идващи на свиждане и е изграден изцяло от дарения и с безвъзмездния труд на лишени от свобода.

На 6 май 1994 година, блаженопочиналия Старозагорски митрополит Панкратий освещава параклиса „Св. Арх. Михаил“ в Старозагорския затвор. С това, след годините на атеизъм и безверие, полага поредното начало на служението на Българската православна църква тук. До 1994 година в сградата на централния корпус е имало малък храм, също посветен на светеца, в който е служил отец Симеон Евлогиев. След идването на атеистичната власт на свещеника е забранено да посещава лишените от свобода, служението в храма на затвора е преустановено и в неговото помещение са направени килии за осъдените на смърт.

След благословията на дядо Панкратий, първата света литургия е отслужена на 2 юни 1994 година. С това продължава духовното обгрижване на лишените от свобода, в което родната ни църква има утвърдени позиции в годините назад. Не след дълго, за да удовлетвори желаещите да посещават богослуженията, дядо Панкратий освещава още два параклиса – „Св. Георги“ в помощното стопанство на затвора и „Св. Йоан Рилски“ в ТПО – Черна Гора. Духовното обгрижване придобива по-голяма пълнота и след освещаването на най-големия храм в местата за лишаване от свобода – „Св. Николай“ в централния корпус през 2004 година.

„Всеки път, когато имаше възможност митрополит Панкратий идваше тук с особено вълнение и желание да благослови лишените от свобода. Като млад монах имах възможността да го придружавам и да участвам в църковните последования в параклиса и киносалона на централния корпус. Неговият плам, неговата благословия и подкрепа дават своите плодове и през годините желаещите да посещават богослуженията непрекъснато се увеличават. Не закъсняват и първите молби за приемане на свето кръщение. Тайнството в началото се извършва в параклиса, а по-късно заради многото желаещи, и в киносалона на затвора. Днес можем да кажем, че повече от две хиляди души са приели светото православие тук. Това споделяме, не за да впечатляваме със статистика, а за да подчертаем още веднъж необходимостта от възпитателната роля на православието в местата за лишаване от свобода. Смятам за милост Божия и привилегия да продължа делото на моя духовен отец – Панкратий. Възможността да осветя първия в страната параклис, имащ за цел да бъде духовна утеха на близките на лишените от свобода, е радост за мен като вярващ човек и архиерей. Не случайно сме избрали негов покровител да бъде Майката Божия, която е духовна майка и утешителка на всички ни. Нека нейната блага вест да подкрепя и тук всички отрудени и обременени. Нека да не забравяме, че Бог еднакво обича праведниците и грешниците, милосърден е към всички. Да помним, че няма непростими грехове, освен непокаянието. Да се стремим към добри дела, молитва, състрадание и смирение. Неща, без които не можем да достигнем спасение на душите си, не можем да бъдем добри  хора и достойни граждани. Нека да помним, че Църквата ни е готова и чака всички да влезнем в лонот и, за да намерим пътя към Бога и сърцето си.“, каза в словото си владиката.

Правосъдният министър Цецка Цачева подари икона на Св. Йоан Рилски и открои ролята на църквата в местата за лишаване от свобода. „Всеки има право на втори шанс, в това число и лицата, за които държавата е отговорна за времето на изтърпяване на наказанието им. Не по-малко важна е отговорността  да се провеждат редица възпитателни мерки с една единствена цел – колкото и голяма да е една присъда, с изключение на доживотните, при излизането им от затворите, нашите съграждани да се влеят в обществото. Тук е огромната роля на духовенството, на църквата,  които със своите средства, с възможността пряко да общуват с лишените от свобода са наш съюзник и ни подкрепят в името на превъзпитанието и ресоциализацията на лишените от свобода“, каза тя минути след освещаването на параклиса.

Старши комисар Иван Карушков, директор на Старозагорския затвор, благодари на Старозагорската митрополия за доброто сътрудничество и в частност на отец Йордан Карагеоргиев, на когото вече 25 години е поверено служението в местата за лишаване от свобода, а също и на арх. Веселин Беров и младата иконописка Зорница Иванова.

На събитието присъстваха още главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ гл. комисар Васил Миладинов, началници на затвори от страната, зам.-председателят на НС Емил Христова, областният управител Гергана Микова и заместниците й Петя Чакърова и Димитър Драчев, ректорът на Тракийски университет проф.двмн Иван Въшин, председатели на съдилища и други.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram