Протестиращите в Ст.Загора медсестри се върнаха в операционните

Изненадващо вчера сутринта 36 медицински сестри и санитари от Хирургичното отделение и от Отделението по детска хирургия на Старозагорската болница ,,Д-р Стоян Киркович“са отказали да влязат в операционна зала.
По този начин те решили да протестират за увеличение на заплатите, допълнителни материални стимули и заплащане на нощния и спешния труд. От ръководството на здравното заведение са изненадани от неочаквания бунт. Зарди спонтанната стачка са отменени 30 планови операции, 7 от които на деца. Близки на пациенти подготвени за операция споделиха, че вчера са изкарали кошмарен ден. 

Лидерът на КНСБ в болницата д-р Атанас Бадов заяви, че синдикатите не са били информирани за протеста. Той посъветвал разбунтувалите се сестри да излъчат контактна група и да представят своите искания пред ръководството на болницата.
,,Правили сме много протести, но организирани от синдикатите. Аз нямам обяснение как може да бъде отказана медицинска помощ на нуждаещи се ,макар и планови болни“, коментира Д-р Атанас Бадов.
Директорът на болницата  д-р Чакърова е изненадана от решението на сестрите, тъй като операционните здравни работници са с най-високи заплати в своята категория и досега е нямало напрежение. Тя недоумява защо сестрите са постъпили по този начин.
,,Един човек, който е положил Хипократова клетва може да си позволи подобно нещо след като си извърши професионалните задължения. Аз питам какво пречеше да си извършат операциите и в 13:30 ч. да слязат долу ……Тоя срам днеска не може да бъде измит – това е рушене авторитеа на тая болница“, възмущава се д-р Петрана Чакърова.

Професор Чакърова ще предложи на Медицински съвет сестрите да бъдат наказани. Днес операциите са възстановени и здравните работници са се върнали към своята работа, но все още не е ясно дали и как ще продължат протестните си действия. Предстои разговор между тях и ръководството на болницата.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram