Теодора Иванова, Казанлък: Не трябва да се пропуска скринингът за децата между 3г. и 3,6г.

Децата само на 2 детски градини в Казанлък са преминали скрининг за определяне  на риска от възникване на обучителни затруднения през миналата учебна година. Това стана ясно от кметския отговор на въпрос на БСП-съветника Теодора Иванова.

„Питах кмета, тъй като скринингът е твърде важен за децата между 3г. и 3,6г., а се оказва, че само  46 казанлъшки деца са го преминали от 2 градини, нормативната уредба сочи, че подлежат всички деца в тази възраст, т.е и за останалите 12 градини”, коментира Иванова. По думите й „за всеки родител е от изключителна важност да се приложи Наредбата за приобщаващо образование, а контролът е грижа на Общината. От отговора на кмета се разбира, че само петима са  специалистите от една детска градина обучени да определят риска. Това е ДГ „Снежанка”, тъй като е работила по тематичен проект. На децата в ДГ „Пчелица” също  е извършен скрининг от назначения там логопед”.

В тези 2 детски градини са приложени и програмите за психомоторно, познавателно и езиково развитие.  Питането на съветничката касаеше дали е осигурена обща подкрепа за личностно развитие в 14-те детски градини в общината, включваща прилагане на програмите за развитие. Подкрепата за личностно развитие се предостявя от институциите в системата на предучилищното и училищното образование, съвместно с  общините.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram