Разбирате ли какво ни се случва?!

Разбирате ли какво ни се случва? Не, не питам за тривиалните, предизвестени изборни резултати на близката до властта „Алфа рисърч“. Нито за онова лакейско кресчендо, с което повечето телевизии, сайтове и вестници нетърпеливо полегнаха пред Първия в държавата още в ранния неделен следобед със заглавия как Той мачка, отнася, издухва, помита всичко пред себе си…

Питам за стъписването, обзело и народ, и партии, и техните „отвяни“ политици – ще оставим ли с лека ръка цялото това безумие да превземе и малкото останала нормалност в отровната си прегръдка? Защото другаде по света, там където има закони, при такова положение следва касиране на изборите. България обаче отдавна не е такава държава. Ние се върнахме в онзи разпасан автократичен режим отпреди 25 години, с разликата, че днес цялата ни икономика е унищожена и разграбена, а хората – обезверени, апатични и пръснати в странство.

У нас за законност по време на избори вече никой не говори. Пък и не само по избори. Нито за равен достъп на медиите, камо ли за равно поведение пред закона. След като самият премиер го смачка вероломно, а ЦИК най-безсрамно го оневини. С което на практика легитимира погазването на Изборния кодекс и даде „зелена улица“ на всякакви своеволия по места. А какво да кажем за случката, в която маса отговорни институции като по сигнал „хлопнаха кепенци“ с часове. Защо ли? В безвремието на създадената бутафорна реалност е най-лесно да нагласиш резултата, който ти е необходим. А оттам нататък хаосът е просто следствие.

Интересно как блокираната от хакери ЦИК в 17 часа успя да „изчисли“ изборната активност? И как я докара до 32% в София и близо 50% в страната, след като няма никакъв достъп до комисии и протоколи. Очевидно с пропаганда, с фалшификации, с нужните изборни туристи се прави опит победата на ГЕРБ да изглежда внушителна. Стотици сигнали за нарушения, а „избраните“ с тях кметове се пъчат най-безцеремонно. Но защо другите го приемат?

В хаоса, в сринатите системи на Информационно обслужване, батакът със секционните комисии, застъпниците и чувалите, нечовешкото отношение към „заложниците“ в столичната зала „Армеец“ – всичко е умишлено организирано. За отвличане на вниманието, за унищожаване или дописване на документи, но с нагнетяване на напрежение до степен, която блокира сетивата и насила ги кара да приемат случващото се като нещо неизбежно. Та в кой век живеем, за да се стига до такива абсурди стотици шефове на секции да крещят „Оставка“, „убийци“ и „SOS“?! А Фандъкова, избрана с 60% да се оправдава, че не била виновна. Камо ли някой да поеме отговорност!

Нима сериалът със Сидеров в НАТФИЗ и „изненадващата“ поява на Бъчварова там също не са част от този пошъл спектакъл? Създава се усещането, че е налице някаква извънредна ситуация. Нова реалност, в която се разпорежда само една Партия. Която пък се ползва с „правилната“ външна закрила. Не можеш с демократични средства да се бориш там, където демокрация липсва. Изборите не важат в държава, където управлява мафия. Ако някой е имал илюзии, да си припомни прочутата сентенция на Марк Твен: „Ако изборите променяха нещо, щяха да ги забранят“.
Валентин ГеоргиевВалентин Георгиев

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram