Приключват в края на месеца работите при гробницата край Бузовград

Две ритуални огнища , редица древни съоръжения и предмети бяха открити по време на разкопките на тракийската могила край с. Бузовград , водени от археолога доц. Георги Нехризов от Националния археологически институт с музей при БАН. Едното култово огнище, красиво и богато украсено със спираловидни орнаменти, е направено от глинена замазка с богата орнаментация. Под него е намерено второ – по-ранно култово огнище, което е по-малко и с по-бедна украса. Около двете огнища е имало постройки с дървена конструкция, стените на които са били измазани с глина. Около тях са открити голямо количество фрагменти от керамични съдове, хромели, тежести за стан, оръдия от рог на елен и др. Явно тези ритуални огнища и съоръженията около тях са свързани с поменалните практики, осъществявани периодично пред входа на гробницата. Също с ритуални действия трябва да се свърже и разкритото струпване от трапезни и транспортни амфори пред източната стена на дромоса и ямата, изсечена в скалата, върху която стъпва тази стена, разказа доц. Нехризов на специална пресконференция. Гробницата край с. Бузовград е отчасти разрушена и ограбена в древността. Липсата на каквито и да е находки, които могат да насочат към по-прецизно датиране, не дават възможност да се определят хронологическите рамки на построяването и използването на паметника. Плановата схема, конструктивните похвати и стиловете сходства с подобни позволява да се предположи, че тя е изградена в последните десетилетия на ІV в. пр. Хр. В по- далечно бъдеще плановете за гробницата край Бузовград са свързани с нейното включване в комплекса от гробници в Долината на трайкийските царе

За първи път е направено надземно лазарно сканиране на могилата, което разкрива много много възможности пред специалистите.

Разкритите по време на разкопките артефакти , след като бъдат консервирани , предстои да бъдат изложени, най-вероятно напролет в залите на ИМ „Искра“, а една от идеите е те да бъдат показани и на място в гробницата, споделя директорът на ИМ „Искра“ Момчил Маринов.

Гробницата при Бузовград е типичен представител на куполните гробници с кръгла камера, затворена предгробна камера и дромос, широко разпространени в земите на траките, предимно южно от Стара планина. Гробници от този тип са открити и в Казанлъшката котловина. Част от тях изградени от тухли като Казанлъшката, но преобладават построените от каменни (гранитни) блокове – Голяма Арсеналка, Могилата с грифоните, Шушманец, Голяма Косматка, Оструша и Долно Изворово.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram