Павел баня на цифровата магистрала

Държавата започва изграждането на оптична инфраструктура за достъп до Интернет от следващо поколение в 29 общински центрове и 24 малки населени места, като планираната мрежа е с обща дължина около 860 км. Договорът за този инфраструктурен проект бе подписан от Христин Петков, изпълнителен директор на ИА „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“ (ИА ЕСМИС), и Деница Николова, ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма регионално развитие (ОПРР) в Министерство на регионалното развитие и благоустройството. На подписването присъстваха премиерът Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, зам.министърът на транспорта, ИТ и съобщенията Валери Борисов и министърът на еврофондовете Томислав Дончев.

„Това е следваща стъпка в посока на изграждане на цифровите магистрали, по които скоро ще тръгнат електронни услуги“, каза по време на церемонията заместник-министър Борисов. По думите му, с реализацията на проекта България е изпълнила една от най-важните препоръки на Стратегията „Европа 2020″ за приобщаване на хората от отдалечените райони към цифровите технологии. Целта на стратегията е до 2020 г. всички европейци да имат Интернет достъп със скорост поне 30 Mbps, а поне 50% от европейските домакинства да разполагат със свързаност над 100 Mbps.

ЕСМИС има срок до 12 месеца да избере изпълнител и да сключи договор с него, а реализацията на проекта трябва да приключи в рамките на 2 години. „След като бъде изградена, инфраструктурата ще бъде предоставена за поддържане и управление на частни оператори“, обясниха от МТИТС.

Освен до Павел баня като общиснки център, оптичен кабел ще бъде положен и до село Виден.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram