Сподели и спаси живот в Казанлък

С наближаването на зимата ние от PressTV излизаме с няколко препоръки за всички участници в движението. Бъдете внимателни!!!

ПРЕПОРЪКИ КЪМ ПЕШЕХОДЦИТЕ

Станете видими за останалите участници в движението по пътищата!Помнете, че когато сте с тъмни дрехи, сте трудно забележими и рискът от настъпването на пътен инцидент е много по-голям.

Не бързайте да пресичате!

По пътищата има множество неосветени маршрути. Ако ви предстои да пресечете пътя на неосветен участък и забележите приближаващ автомобил, изчакайте го да премине и едва тогава пресечете безопасно.

Помнете, че водачът на автомобила ще ви забележи значително по-късно, когато вече не може да ви предпази дори да спре!

Когато се движите пеша извън населените места, не забравяйте, че трябва да сте плътно вляво на платното срещу автомобилния поток, а при наличие на банкет – по него. Така ще може навреме да видите приближаващия автомобил и да вземете предпазни мерки.

Пазете се при намалена видимост!

Движещите се пеша при намалена видимост, особено при обилен снеговалеж, са още по-трудно забележими за шофьорите – и поради снежната пелена пред фаровете, и поради побелелите им връхни дрехи. В такава ситуация, за да не стане злополука, е много важно пешеходците да напуснат платното за движение или изчистената ивица от него до отминаването на приближаващ отпред или отзад автомобил. Подобна е ситуацията и при гъста мъгла.

Помнете, че водачите на приближаващите автомобили ви виждат много по-късно, отколкото предполагате.

ПРЕПОРЪКИ КЪМ ВОДАЧИТЕ

Не използвайте велосипед или друго двуколесно превозно средство за придвижване при зимни условия!

Велосипедите и другите двуколесни пътни превозни средства са рискови за управление при зимни условия. Хлъзгавите и заледени пътни настилки са предпоставка за настъпване на пътни инциденти, често с фатални последици.

Помнете, ако въпреки това сте решили да се придвижвате с велосипед през зимата, че сте длъжни да използвате светлоотразителна жилетка, когато сте извън населено място, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост.

Пътните превозни средства с животинска тяга трябва да са видими за останалите участници в движението по пътищата!

Не пестете средства за пълната изправност на автомобила през зимата!

Помнете, че ако фаровете не са правилно регулирани и светят ниско, платното ще бъде осветено на по-късо от необходимото разстояние. Това многократно увеличава риска в последния момент да забележите пешеходец, каруца, велосипед или друго превозно средство без сигнализация и да ги блъснете.

Непременно се погрижете да си осигурите подходящи за сезона гуми, но не забравяйте, че е забранено движението с гуми с шипове.

Помнете, че от стабилността на автомобила на пътя зависят вашият живот и животът на хората, които возите и срещате по пътя си!

 

Бъдете нащрек в “тъмната зона”!

При превключване от дълги на къси светлини преди разминаване с насрещен автомобил намалете скоростта дотолкова, че да можете да спрете в случай, че има препятствие, превозно средство или човек пред автомобила ви. Преди разминаване с насрещно движещ се автомобил попадате в т.нар. “тъмна зона”. В нея видимостта е на съвсем късо разстояние пред автомобила.

 

 

Преминавайте бавно и предпазливо покрай спирките на масовия градски транспорт!

Това са едни от местата с концентрация на злополуки с пешеходци. Край спирките на автобуси е най-голяма вероятността пред вашия автомобил внезапно да се появи забързан или тичащ пешеходец, който не се е огледал, преди да пресече. Слизащите от превозните средства на масовия градски транспорт много често пресичат, без да се огледат.

Помнете, че когато настилката е хлъзгава (мокра, заснежена или заледена), в районите на спирките трябва да се движите още по-бавно.

Очаквайте внезапни действия на възрастни пешеходци и деца! Бъдете в готовност да предпазите пързалящи се по улицата деца!

Не забравяйте, че децата и възрастните хора често навлизат внезапно на пешеходните пътеки, като не са преценили реално скоростта на приближаващия автомобил и възможността на водача да спре.

Помнете, че през зимата има нещастни случаи със загинали при блъскане от автомобил деца, които са се пързаляли по наклонена улица и внезапно, при невъзможност да спрат, са излезли с шейни на улицата в края на своята “писта”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram