Молебен и водосвет за здраве направи Сдружението на онкоболните и техните семейства

Молебен и водосвет за здраве на жените с онкологични заболявания и техните семейства от община Казанлък бе отслужени в храм „Успение на Св. Богородица“ . Организатор на събитието, с което бе отбелязан Световния месец за борба с рака на гърдата бе Сдружението на онкоболните и техните сподвижници в Казанлък. То е създадено през 2005 г. в града, като инициатори са Цвета Райнова и Ваня Дянкова . Потърпевши от коварната болест и двете решават да направят организация, която да помага на други като тях да преодоляват трудностите , които ги съпътстват в борбата с това тежко заболяване. Инициативата бе подкрепена от Община Казанлък . Три хиляди и петстотин жени се разболяват на година от карцинома на гърдата. От тях 75% са над 50 години, а останалите 25-30 % са на възраст между 22 и 50 години. По статистика, изнесена през месец юни, в България има 35 000 жени с отрязани гърди.

35 души наброяват в момента членовете на сдружението. То е търсено, но в същото време една голяма част от онкоболните предпочитат да запазят своята анонимност.

От тази година в „ДКЦ-Поликлиника“ – Казанлък работи мамограф за изследване на женската гърда. Работното време на специализирания кабинет е понеделник, сряда и петък следобяд; вторник и четвъртък – сутрин. Изследвания с мамографската апаратура се правят както по НЗОК – с направление от личния лекар, така и на свободен прием .

Неправителствената организация „Сдружение на онкоболните и техните сподвижници“ в Казанлък се помещава в сградата на пл. „Севтополис“ № 14, ет. 3, офис 4.

Сл. Илиева

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram