Допълнителна субсидия от 50 хиляди лева за НЧ“Искра“ одобриха общинските съветници

С 50 000 лв ще бъде увеличена издръжката на НЧ „Искра“. Решението бе взето по време на редовното заседание на Общинския съвет в Казанлък. В замяна на дофинансирането ще бъдат предадени материалните активи на Театър „Любомир Кабакчиев“, които в момента се намират в читалището. Местният парламент прие и предложението на ръководителя на групата съветници от ГЕРБ Радиана Стефанова паричната сума да се преведе само след представяне на приемо-предавателен протокол и представено споразумение с театър Л. Кабакчиев и библиотека „Искра“, с които НЧ „Искра“ се отказва от претенциите си за наем за 2012 година. Обсъждането на точката предизвика редица дебати. От трибуната на местния парламент общинският съветник Галин Георгиев отправи обвинения за договорка между кмета на Казанлък и ръководството на читалището. В отговор кметът Галина Стоянова заяви, че при подобни внушения за договорки от страна на Галин Георгиев ще отнесе въпроса да прокуратурата. Подкрепа за отпускане допълнителната субсидия на читалището изрази зам.-председателят на Общинския съвет Нено Влайков. Отношение по въпроса взе и Александър Минчев от БСП, който припомни, че е повдигал въпроса за дофинансиране на читалището, още преди предложението да бъде внесено за обсъждане от Общинския съвет.

Няколко прегласувания и редица дебати в местния парламент предизвика изборът на представители на медиите във Временната комисия за подбор на кандидатите за обществен посредник. В крайна сметка в състава на временната комисия бе решено да влязат журналистите Георги Манев и Деляна Бобева. Общинските съветници приеха предложението на Мария Гинева председател на комисията да стане общинският съветник Радиана Стефанова, а зам. председател – журналистът Деляна Бобева.

Сред решенията, които взеха още общинските съветници бяха още промени в Наредбата за подпомагане на спортните клубове, изграждането на противопожарно депо в землището на село Средногорово, както и създаване на „Доброволна аварийноспасителна група – гр. Казанлък“ за предотвратяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации. Местният парламент одобри и предложението за безвъздмезното предоставяне на полуразрушената сграда на детска градина Зорница на Християнски мисионерски център за срок от 5 години, с условието, че ако до две години не са предприети инвистиционни действия договорът може да бъде прекратен от Община Казанлък.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram