Областният управител се осведоми за готовността на ОПУ за предстоящия зимен сезон

Областният управител Димитринка Петрунова проведе работна среща с директора на Областно пътно управление Стара Загора Мехмед Осман във връзка с предстоящия зимен сезон и готовността на институциите за него.
По повод очакваното застудяване в края на седмицата и прогнозите за снеговалеж в планинските райони, от ОПУ Стара Загора са осигурили 600 тона сол и пясък, 2 броя комбинирани машини и 3 пясъкоразпръсквателя на опорните пунктове на прохода Шипка (с. Шипка и гр. Казанлък). 500 тона сол и пясък и 5 комбинирани машини са осигурени на опорните пунктове на Прохода на Републиката (Младежки дом и Гурково).
По думите на директора на ОПУ, от пътноподържащите фирми в област Стара Загора – „ПиЕсАй“ и „ЕсБиЕс“, са в пълна готовност за влошена метеорологична обстановка. Именно тези две фирми ще поддържат 1,2 и 3-класните пътища в областта с влизащ сила от 4 ноември договор. До 3 ноември договорът е с „ПиЕсАй“, „ЕсБиЕс“ и „Пътстрой“.
През зимата ЛОТ 1 на АМ Тракия – от Чирпан до Стара Загора, ще се поддържа от фирма „АМ София“, а ЛОТ 2 Стара Загора – Нова Загора – от Сдружение „Тракия 2012“.
От ОПУ съобщиха, че на централно ниво от АПИ са инициирали регионални срещи между всички институции за синхронизиране на действията на институциите при критични ситуации през зимата. В заключителен етап е изготвянето на оперативни планове между управлението, фирмите изпълнители, ОДМВР и РДПБЗН. След окончателното им завършване те ще бъдат съгласувани и одобрени от областния управител.
В област Стара Загора са изградени 13 опорни пункта, съгласно Оперативния план. 865 км са първокласните, второкласните и третокласните пътища от РПМ на територията на областта, в това число и 73 км от АМ „Тракия“. Г-н Осман съобщи, че за нормално обслужване на пътищата при тежки зимни условия фирмите трябва да осигурят 4700 тона сол и 8650 тона пясък. Според договорите с тях, към 1 ноември по пунктовете трябва да са доставени 60% от тези количества, които, по думите на Мехмед Осман, вече са налични.
Предстоят проверки за установяване на наличностите, както и за готовността на машините, които са снабдени с GPS и във всеки момент могат да бъдат проследени.
Изготвена е подробна карта на областта, в която са посочени най-критичните участъци.
При необходимост, от МВР са в готовност да пренасочват тежкотоварните автомобили към аварийни паркинги.
От областна администрация са изпратени писма и се очакват отговори от командира на Втора механизирана бригада, директорите и началниците на РДПБЗН Стара Загора, ОДМВР Стара Загора, РИОСВ Стара Загора, Инспекцията по труда Стара Загора, Военно окръжие Стара Загора, EVN, ЦСМП, ТД „Национална сигурност“ Стара Загора относно готовността на институциите за зимния сезон.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram