Захвърленото в сметта бебе няма да бъде върнато на биологичната му майка

Новороденото бебе, открито преди два дни от клошар в контейнер за боклук в Казанлък, няма да бъде върнато на биологичните му родители, заявиха от социалните служби в града. Много хора се обадили в Отдел „Закрила на детето“, за да предложат приемна грижа, съобщи шефката Даниела Русева.

Малкият Димитър, както кръстиха бебето социалните работници, се намира в Неонатологичното отделение на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ в Казанлък, в добро здраве е и е под грижите на лекарите, коментира управителят на болницата д-р Кети Маналова. Тя сподели, че вероятната майка на новороденото се намира в АГ отделението, където доброволно е потърсила медицинска помощ, след като получила болки. „15 годишно момиче е настанено в АГ сектора на болницата, с придружител е, не признава да е раждало и захвърлило бебе“, посочи д-р Маналова. Според лекарката вероятната майка на Димитър се намира в тежка следродилна депресия и е подложена на огромен стрес, но трябва да знае, че медиците, социалните служби и много хора са съпричастни към драмата й и искат да помогнат. Д-р Маналова призова майката да потърси професионална психологическа помощ, която в казанлъшката МБАЛ ще й бъде оказана незабавно.

Според нея причината на майката да изхвърли бебето си в кофа за боклук са проблеми в семейството. „Може би това е липса на подкрепа и разбиране”. Оттук нататък, обаче, лекарите са в готовност да окажат пълна медицинска и психологическа подкрепа на непълнолетната майка.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram