Филмираха варненския швейцарец Айер, ред е на казанлъшкия Фардел

Премиерната за Стара Загора прожекция на филма „Швейцарецът с българско сърце“, посветен на големия герой Луи Айер ще е в събота при вход свободен в кино „Арена“.

Лентата разказва интригуващата история на швейцарски учител, който още с пристигането си в България я припознава като своя втора родина и й се отдава напълно. Айер пристига във Варна, където слага началото на спортното образование и Юнашките дружества. Участва в Първата световна война.

Заедно с него у нас през 1893 г. идват и още 7 негови сънародници, сред тях и Жак Фардел. Фардел е разпределен в Казанлък. Тук той става родоначалник ва местното обучение във физическа култура в Педагогическото училище. Създава и Алианс Франсез, както и финансира заснемането на близо 300 фотоса с красотите на Розовата долина с цел да се издаде каталог, който да я представя по света, но начинанието не сполучва.

Жак Фардел създава първият футболен отбор в Казанлък. Тогава наричали играта ритнитоп. Казанлъшкият отбор и варненският на Лиу Айер се срещат в морската столица в мач, който е първият футболен двубой в България. Казанлъшкият швейцарец има и редица други заслуги за доближаването на града ни към европейската цивилизация, но за съжаление е забравен.

След филма за Айер е ред на филмирането и на Фардел.

Премиерата на „Швейцарецът с българско сърце“ в Стара Загора е на 25 октомври от 12:00 часа в кино „Арена“.
Fardel 1

На снимката: Швейцарските учители през 1895 г. в България, Жак Фардел е с белия костюм

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram