Казанлъшкият театър на 20 години

Най-младият български професионален театър навърши 20 години. Казанлъшката трупа отпразнува рождения си ден в събота вечерта на сцената на Народно читалище „Искра“, там, откъдето тръгна по бурния си път вече две десетилетия.

„Театър „Любомир Кабакчиев“ бе открит във време, когато у нас се закриваха театри. Закриваха се неработещите, но Казанлък имаше огромна воля да има свой професионален продължител на столетния си самодеен театър и затова той се роди“, каза от сцената проф. Мирослава Кортенска, първият консултант на местния театър.

Създаден с Решение № 6/15.04.1998 г. на Общото събрание на НЧ “Искра”, като естествен продължител на театралните традиции на Община Казанлък и е официално обявен на 20.10.1998 г. На същата дата Театърът за първи път е вписан като професионален с №ОДТ-0178 в регистъра на извършващите професионална театрална дейност институции в Националния център за театър към Министерството на културата.

През 1998г. правителството е на СДС, Казанлък се управлява от кмет-социалист и общински съвет от три политически групи, без доминантна такава, но старейшините гласуват консенсусно „за“ градът да има своя професионална трупа.

Театър “Любомир Кабакчиев” функционира като Общински културен институт от 1 януари 2001 година. Пръв негов директор и основател е Васил Самарски. На поста след него начело на културния институт бяха Атанас Чопов и Диана Рамналиева, а в момента – Димитър Кабаков.

С компилация от откъси от различни спектакли от богатия си репертоара, театър „Любомир Кабакчиев“ зарадва публиката. С видео бе представена стилизирана версия на историята и настоящето, като за събирателен образ бе избран доайенът сред актьорите и първия щатен в трупата – Георги Антов.

Поздравления и благопожелания поднесе дъщерята на патрона – Петя Кабакчиева. „Сигурна съм, че баща ми би бил много щастлив да ви види“, развълнувано заяви тя.

Васил Самарски призова безпризорния в момента театър: „Върнете се у дома!“, като напомни откъде е тръгнала трупата и къде е нейното място, а именно в читалище „Искра“ . Той се обърна и към кмета с напомняне, че парите за театъра в общинския бюджет са малко и той трябва да бъде по-сериозно подкрепен.

Кметът Стоянова също поздрави актьорите и съпътстващия сценичен персонал, без който никоя трупа не може.

Да уважат празника дойдоха и бивши членове на театър “Любомир Кабакчиев” от други градове на страната.

Поздравителни адреси изпратиха институции и политици, подаръци поднесоха бившите директори – Самарски, Чопов и Рамналиева.

Първият изпълни повелята на народната артистка на Русия – Наталия Дроздова, която на 10 рожден на театъра пожела след още 10 години да бъде отворена бутилка руска водка с посвещение.

Атанас Чопов изпрати живо дърво и послание – откъс от Радичков.

На снимката: Част от основателите на казанлъшкия театър “Любомир Кабакчиев”

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram