Доживотен съди Старозагорския затвор за липса на душ в килията

Осъденият на доживотен затвор Назъм Азис е подал иск за обезщетение, заради липсата на душ, топла вода и копче за намаляване на осветлението в килията в Старозагорския затвор, където е престоял два дни.

Производството е образувано в Административен съд Стара Загора, а искът е по Закона за отговорността на държавата и общините и по Закона за защита от дискриминация срещу Главна Дирекция „Изпълнение на наказанията”. Осъденият за убийство затворникq иска обезщетение за претърпени неимуществени вреди в размер на 1 000 лв. за периода 19-21.01.2016 г., тъй като бил настанен в килия, в която  липсвал душ за баня и топла вода, както и ключ за намаляване на осветлението на килията. Той твърди, че при настаняването му в Софийския затвор при конвоирането му, е бил настаняван в килии с душ и топла вода. Счита че, разликата между условията в затвора в София и в Стара Загора, при които е настанен, е проява на дискриминация, вследствие на което е претърпял и твърдените неимуществени вреди.

Според съда безспорно е, че Азис е бил настанен в килия в Затвора в Стара Загора, в която е имало санитарен възел и течаща вода, но е нямало душ и топла вода. Имало изкуствено осветление, което е нямало техническа възможност да бъде спряно или да се намали силата на осветеност. През този период, обаче е нямало настанени други лица изтърпяващи наказание „доживотна присъда”, които да са били етапно конвоирани. При така установеното, не е налице база за сравнение на условията, съдът намира, че такава дискриминация не е налице.  Затова отхвърля предявения иск като неоснователен.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Припомняме, че през 2014 г. Назъм Азис заведе дело срещу Старозагорския затвор, защото правил гола стачка и бил малтретиран. Той поиска обезщетение от 3000 лв. Затворникът твърди, че на 19 октомври, 8 и 9 ноември 2013 г. надзиратели му нанесли побой без причина. Според него, действията му – „събличане гол по време на престоя на открито”, не са били нарушение на правилата в затвора, а израз на „гол протест” и „гола стачка” против д-р Петкова, директор на Медицинския център към затвора, която отказвала да му даде направление за преглед при сексолог, от какъвто имал нужда.

Назми Азис е постъпил в Старозагорския затвор на 3 януари 2007 г. за изтърпяване на наказание „доживотен затвор” заради жестокото убийство на таксиметровия шофьор Димитър Янакиев от Хасково, който бил открит с куршум в тила на 22 юни 2006 г. в землището на стамболовското село Гледка, а автомобилът му запален. От 2014 г. той е преместен в Пазарджишкия затвор. Наскоро осъди Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” заради липса на добри условия в карцера на затвора.

http://starazagora.topnovini.bg/

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram