Съдия Табакова даде ход на делото на СД „Вис виталис“ срещу кмета Стоянова

Съдия Бойка Табакова от Административен съд, Стара Загора даде днес ход на делото на СД „Вис Виталис” срещу кмета на Община Казанлък – Галина Стоянова, заради отказ от достъп до информация.

На 11 юни 2014 г. Медийна група „Вис Виталис” поиска чрез заявление от Галина Стоянова да предостави информация за договорите, сключени между Община Казанлък и средства за масово осведомяване за медийно и информационно обслужване и сумите, заплащани от общинския бюджет за тези услуги.

Исканата информация не бе предоставена в законовия срок, което е  мълчалив отказ и подлежи на оспорване в съда. Което и МГ „Вис виталис” предприе.

От страна на Община Казанлък днес в съдебната зала се явиха адвокат Марияна Стойнева и шефката на правния отдел на администрацията Иванка Русинова. Те поискаха от съда жалбата да бъде приета като недопустима и се позоваха на чл.25 (1) т.2. Председателят на съдебния състав съдия Табакова прие доказателствата и даде ход на Административно дело No 336/2014.

МГ „Вис виталис” разполага с информация, че въпреки милионния дълг на Община Казанлък, Галина Стоянова ежемесечно плаща хиляди левове общински средства на медии, за да рекламира дейността си.

Отказът на кмета да предостави данните, искани от МГ „Вис виталис”, е в противоречие с основното конституционно право на казанлъшкото гражданство да получава информация.

Според данните, с които разполага МГ „Вис виталис”, Община Казанлък има сключени договори със 7 медии за стотици хиляди левове. Сред тях само две  казанлъшки, останалите от областта и страната.

Кметът призна по държавната телевизия, че финансовото състояние на Общината е лошо. Въпреки това, обаче, г-жа Стоянова дава пари за собственото си рекламиране. Всичко това от джоба на данъкоплатците.

И за сметка на децата на Казанлък или, примерно, културата, към които могат да се насочат същите тези средства.

Медийна група ,,Вис Виталис” ще изчака решението на съда, след което ще посочи договорите за информационно обслужване на Галина Стоянова.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram