„Родна песен“ звуча на шведски на хоров концерт-матине

В Музей-галерия „Искра” миналата неделя любителите на хоровата музика имаха възможността да се срещнат с гостуващия на Смесен хор „Петко Стайнов” – Мъжки хор „Хармония” от гр. Трелебори, Швеция.
Хоровият концерт – матине откриха гостите с диригент казанлъчанката Виолета Тодорова.

Като поздрав към „Петко Стайнов” първата песен, която прозвуча бе „Родна песен нас навеки свързва” – химнът на хористите, но на шведски. Оказа се, че когато поела Мъжкия хор и започнала да преглежда наличния нотен материал Тодорова открила тази песен, чието съдържание на шведски е същото, като на български.

Посетителите на концерта разбраха, че Трелебори, откъдето са гостите, е най-южният град на Швеция. Също така и че в Швеция всеки 6-ти човек пее в хор и музицирането се приема като нещо изключително полезно за душевното спокойствие и здраве.

Песните от шведските композитори, които звучаха бяха пасторални и такива, посветени на слънцето. Оказа се, че в Швеция слънцето е култ и много от обичаите в тази държава са свързани с него. Празници посветени на слънцето има през пролетта и в средата на лятото, когато се чества нещо като нашия „Еньовден”. В този ден всички излизат на открито, пеят и танцуват около окичени с цветя кръстове. Независимо дали е слънчево или вали. Защото в Швеция има правило – „Времето винаги е хубаво, но ти си неподходящо облечен!”. В програмата на шведския хор прозвучаха и спирчуели, песни в стила барбершоп, който в същност е познат в България, но малко хора знаят, че се нарича така, както и хора на евреите от операта „Набуко”.
Приятна изненада за присъстващите бе триото арфа – Даниела Арнаудова, цигулка –Паулина Колева – концерт майстори и двете от Държавната опера в  Стара Загора и флейта – диригента Виолета Тодорова.

По забавен начин към тях се присъедини един от шведските хористи, който се включи в триото със свирене на трион и с това придаде една уникална атмосфера, която присъстващите на концерта можаха да изпитат на живо.
Програмата продължи с изпълнение на Смесен хор „Петко Стайнов” под диригентството на Мария Колева. В ролята на водещ на английски влезе проф. Теодора Павлович, консултант на казанлъшкия хор.

Изпълнението на казанлъшкия хор предизвика възторг в многобройната шведска група, която след всяка песен бурно аплодираше и викаше „браво”.

В изпълнение на хор „П.Стайнов” позвучаха: „Отче наш”, „Богородице майко”, “Libera me” от Фуре със солист Петко Златанов, Вангелис и др.
Хоровият концерт-матине завърши с общо изпълнение на двата хора на „Родна песен нас навеки свързва”.

10603634_392816

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram