Митрополит Киприан служи в с. Горно Изворово

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи Света литургия в храм “Св. Димитър”, село Горно Изворово.
Той е изграден преди 102 години от жителите на селото. През годините е имал, както посегателство от времето, така и от крадци.
През 2006 година от двора на църквата е била открадната камбаната, която е била възстановена с дарение на варненец, а оригиналната камбаната е била от бронз. С годините е започнал теч от покрива, който е бил ремонтиран и спрян, след като кметският наместник на селото Надежда Пенчева е започнала активно да търси средства и спонсори за ремонта му.
Със съдействието и подкрепата на кмета на Община Казанлък Галина Стоянова и на областния управител на Стара Загора, са били подготвени всички документи, показващи необходимостта от незабавни строително-ремонтни дейности.
Кметството кандидатства за отпускане на средства пред дирекция „Вероизповедания“ към Министерския съвет и е била отпусната сумата от 5000 лева. С тези средства е ремонтиран покривът и частично са боядисани стените.
На 12 май 2015 г. гръмотевица удря близо до храма. Засегнати са електрическата му инсталация и една къща в близост.
Днес храмът има нова електрическа инсталация благодарение на дарители.Сред тях са Експерти за Казанлък, КНСБ в „Арсенал“, Денчо Христов, Иван Мъдров, Дончо Иванов, Никола Христов, Роза Шулат и други.
“Благодаря Ви за възможността да се върна в моето любимо село, където прекарвах всяко лято от детството си!”, сподели в края на службата старозагорският владика.
В знак на благодарност, той и архиерейският наместник на гр. Казанлък отец Петко Мотев получиха от кмета на село Горно Изворово икони.
След богослужението бе открит и реновирания парк в центъра на селото.
Средствата за възстановяването са осигурени от народен представител на ГЕРБ, общинския съветник Станислав Коев, Денчо Христов, Боян Каличков и МГЕРБ, гр. Казанлък.
В 16:00 ч., в центъра на селото започва народно веселие.
На 28.10.2017, в 16:30 ще бъде открита зелена читалня по проект на Младежки дейности на Община Казанлък, а от 17:30 е предвиден концерт на читалищни състави.
Автор: Благовест Илиев

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram