Всеки буден човек трябва да си защити интереса

От изказването на инж. Христо Сулев, кандидат за общински съветник в Казанлък, при представянето на разработената от него онлайн платформа „Аз гласувам“, която дава възможност гражданите да се произнасят по важни въпроси от управлението на града

Би трябвало структурата на едно индустриално предприятие, в каквото аз работя, и структурата на еднd община да са сходни, включително като цел и начин на управление.

Едно индустриално предприятие започва (от горе на долу) с акционери, т.е. притежателите му, които възлагат управлението на съвет на директори и управител. Следват стандартни звена – дирекции „Финанси“, „Качество“, „Търговска“ и т.н., под които се нареждат служителите и работниците в предприятието.

Това, което очакваме да се случи накрая в едно индустриално предприятие, се нарича финансов резултат. Той носи на акционерите дивидент, който може да бъде разпределен за оборудване например, за да се повиши конкурентоспособността на предприятието. Акционерите – чрез техните събрания, контролират дейността на следващите нива в него.

В община Казанлък на мястото на акционерите са гражданите. Те чрез избори назначават кмет и общински съветници. Общинските съветници управляват комисии, аналогични на дирекциите в индустриалното предприятие. И пак по подобен начин следват служителите на общината.

Това, което очакваме накрая, също е финансов резултат, който, като се върне към гражданите, трябва да даде някакъв „дивидент“ – например по-ниски данъци или по-добра инфраструктура.
Ако след изборите гражданите, които са собствениците на общината, не контролират дейността на кмета и общинските съветници, на практика собственика го няма.

Най-важен и за двете структури е знакът пред финансовия резултат – плюс или минус. С това сравнение искам да покажа как възникна идеята за онлайн платформата „Аз гласувам“, на която се предоставя възможност на гражданите на Казанлък да контролират и участват в управлението на общината, като гласуват по точки от дневния ред на общинските заседания, които са с голям обществен интерес.

В раздела „Резултати“ ще бъдат представени и резултатите от гласуването на общинските съветници. Така може да се види как например гражданите одобряват някакъв проект, а съветниците го отхвърлят или обратно. Което означава, че общинските съветници не се подчиняват на волята на гражданите, които са ги назначили.

Платформата предвижда и място за обсъждане на значими обществени теми. Тя вече е активна и за момента сме оставили гласуването на въпроса „Одобрявате ли да има по-силен граждански контрол в местната власт и пряко участие на гражданите в управлението на общината?“ без ограничение с цел да се популяризира проектът.

Системният администратор ще ограничи IP-тата за Казанлък и радиус в момента, в който започнем да публикуваме информация от сесиите на общинския съвет. Засега има ограничение до три гласувания от 1 IP.
Проектът ще има успех, ако гражданите гласуват, защото всеки буден човек трябва да си защити интереса.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram