Улица „Станчо Коев“

Преименуване на част от улица „Йордан Стателов“, на улица „Станчо Коев“. Това е една от точките на предстоящото през следващата седмица заседание на  Общинския съвет в Казанлък. Ето и мотивите за решението на местния парламент:

МОТИВИ: През месец октомври 2016 г. се навършват 90 години от рождението на Станчо Коев – кметът на 20-ти век на община Казанлък. Мандатът на Станчо Коев започва от месец октомври 1972 г., до месец февруари 1988 г. По време на неговото управление, са предприети редица действия, с които гр. Казанлък се превръща в съвременен, модерен град. Приет е нов градоустройствен план. Започва разширение на града на изток и на запад, чрез изграждане на новите квартали – кв. „Васил Левски” и ж.к. „Изток”. Построени са сградите на Районен съд и Районна прокуратура, нова поща, поликлиника, ДСК и универсалния магазин, който е с 3 060 кв. м търговска площ. През периода 1974-1979 г. са въведени нови водоизточници, като градът се водоснабдява от няколко зони: Зона северни кладенци, Тунджа – запад, Сахране и Габарево. През месец юни 1973 г. е открита фабрика „Българска роза”. На 26.01.1976 г. е направена първата копка за новата сграда на Художествената гимназия. От 1976 г. функционира Етнографски комплекс „Кулата” към градския музей, като за посетители са открити две от реставрираните стари къщи в квартал „Кулата”. През 1981 г. е завършена новата сграда на музей „Искра” и Художествената галерия, учебни, здравни заведения и клубове в с. Черганово и с. Шипка, сградата на печатницата. Завършено е строителството на хотел „Казанлък”, пречиствателната станция на ВТК „Димитър Благоев”, детски градини в селата Дунавци, Шейново, Черганово, Розово. През месец октомври 1984 г. е направена първата копка на Младежкия дом. През 1982 г. са завършени топлофикационната мрежа на ТЕЦ-а, СПТУ по промишлена естетика и училище „Тодор Юлиев”. Кметът Станчо Коев работи в посока побратимяване на град Казанлък с градове от други държави. На 27 май 1978 г. е подписан договорът за побратимяване на града ни с гр. Толиати – Русия, а на 26 май същата година с гр. Кремона-Италия.

По негово време, община Казанлък е в икономически и индустриален подем, с мощна социална политика. В гр. Казанлък тръгват първите в окръга тролейбусни линии, а кв. „Васил Левски” е изцяло топлофициран. В неговите четири последователни мандата, градът се превръща в крупен индустриален център и най-голям неокръжен град. Заради неоценимия му принос за развитието на града на розите и Казанлъшка околия, през 2000-та година Станчо Коев получава признанието – Кмет на Столетието. В продължение на 16 години, Станчо Коев е неизменно кмет на община Казанлък и оставя след себе си незабравима история. Във връзка с навършването на 90 години от рождението на Станчо Коев, предлагам да преименуваме част от улица „Йордан Стателов“, в отсечката между улица „Пейо Яворов“ и ул. „Отец Паиеий Хилендарски“, с името „Станчо Коев“.

Предложението, което е внесено за разглеждане в общинския съвет е под №3 в дневния ред от заседанието на местния парламент.

This poll is no longer accepting votes

Очаквате ли фалшификации на парламентарните избори?

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram