Манчоров: Незабавно стопиране на източването на общинските ресурси!

За последните години продажбите на общинско имущество са нараснали с 455%, в същото време  собствените приходи в бюджета са се увеличили само с 10%, коментира финансистът Стефан Манчоров, независим кандидат за кмет на Община Казанлък с бюлетина №30.

 

През 2014 г. изпълнението на планираните от Общината приходи е за сметка на данък недвижими имоти, данък превозни средства и данък придобиване имущество, като най- съществено е преизпълнението при продажбите на нефинансови активи. При план 575 х. лв. е продадено имущество за 1 548 х. лв., посочи цифрите Манчоров, почерпени от официални източници.

Трябва незабавно да спре разпродажбата на общински активи- земи, сграден фонд, гори и т.н и да започне използването им за реализиране на чисто общински или такива по линия на публично частното партньорство  структури, които да работят на пазарен принцип и да генерират печалба която да влиза в общинския бюджет.

Примери има в община Кюстендил и Панагюрище.

Минералната вода е при нас и тя е почти неизползвана. Наличието на общински земи в близост до нея е предпоставка за развитие на медицински туризъм. Това може да е чисто общинска инициатива или да се осъществи съвместно с казанлъшкия бизнес, като общината участва с апортна вноска на земята и други налични активи.

Вместо да се продава училище, например, може да се изгради луксозен дом за възрастни хора, който да работи на пазарен принцип, което също е печеливша дейност, а в общинския бюджет да постъпват приходи.

Защо да не се помисли за възкръсване на проекта летище „Кълвача” и да стане летище „Казанлък” за чартърни полети. В Казанлък има достатъчно мощни фирми, които могат да участват в такъв проект съвместно с Общината.

Защото общината е на всички нас- на собствениците на бизнес и на техните работници, на възрастните хора, които са техни родители и на децата, които са нашето бъдеще и трябва да останат тук в община Казанлък.

Пример е и общинската болница и участието в капитала и на казанлъшкия бизнес, който и без това я спонсорира постоянно. Ще отпадне и притеснението, че някой може да я приватизира и общината да остане без болница. Ако тя стане акционерно дружество, където Община Казанлък е акционер с апортна вноска и се даде възможност на местния бизнес да купи акции в дружеството, болницата ще е наша, за хората на общината.

Освен тези инициативи, увеличението на собствените приходи може да стане и чрез спиране на изтичането на общински ресурс към частни фирми, изпълняващи различни видове услуги, като се осъществява по-висок контрол и резултатът ще е спестени пари на Общината.

FLAER_2

 

Предизборен щаб на независимия кандидат за кмет на Община Казанлък Стефан Манчоров, бюлетина №30

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram