Как да гласуваме в неделя

В деня на местния вот – 25 октомври броят на бюлетините ще бъде по-голям от предишните избори, тъй като за първи път общинските съветници ще бъдат избирани, а не назначавани, както досега. Гражданите ще могат да гласуват с от 2 до 5 бюлетини в зависимост от населеното място, където живеят. Една от бюлетините – за общински съветници има избор и на преференция. За да бъде избегнато объркване от Централната избирателна комисия обясняват подробно методиката на гласуване.

Жителите на кметства ще гласуват с три бюлетини – за кмет на кметство, за кмет на община, за общински съветници, а ако участват в референдума – с 4.

В градовете София, Варна и Пловдив за местните избори ще се гласува с 3 бюлетини – за кмет на район, кмет на община и общински съветници, а ако избирателят участва в референдума – с 4.

В кметствата към тези три общини избирателите ще гласуват и с бюлетина за кмет на кметство. Ако желаят да участват и в референдума, бюлетините, който ще пуснат в урната стават 5.

1. След влизането в секцията пред комисията се представя валиден документ за самоличност. Хората, които са родени преди 31 декември 1931 г., могат да представят зелен паспорт.

2. Член на избирателната комисия ви подава бюлетини, като поставя на гърба й печат. Всяка бюлетина задължително трябва да се откъсне от кочана пред избирателя.

3. Жителите на община гласуват с две бюлетини – за кмет на община и за общински съветници, ако желаят да участват в референдума – с 3.

4. Гласуване за общински съветници пропорционално с преференция: Първо се поставя V или X в квадратчето с номера на избраната кандидатска листа на партия, коалиция или независим кандидат. Те се намират вляво от бюлетината.

5. Отбелязване на преференция: Ако избирателят пожелае да отбележи преференция за определен кандидат от вече избрана партийна листа трябва да постави X или V кръгчето с номера на избрания от него кандидат. Преференциите са вдясно на бюлетината. Над тях има надпис, който предупреждава, че там се отбелязва предпочитане. В бюлетината не са изписани имената на кандидатите. Списъците с имената на кандидатите за общински съветници ще бъдат поставени пред всяка секция и във всяка тъмна стаичка.

6. Подававане на бюлетината за общинари: Бюлетината заобщински съветници се пуска в урна, след като член на СИК е сверил номера на всяка от тях с тези от кочаните, откъсне номера от долния десен край, пусне ги в отделна непрозрачна и постави втори печат на гърба им. Избирателят трябва да се подпише в списъка за общински суветници и кметове.

Ако се допусне грешка при гласуването, избирателят може да получи нова бюлетина, но само веднъж. Вотът ще бъде отчетен като невалиден, ако бъдат вписвани букви, цифри или други знаци. Заснемането на бюлетината е забранено и гласуването трябва да бъде само в тъмната стаичка.

Не трябва да се отбелязват еднакви номера и вляво и вдясно, освен ако номерът на партията и номерът на кандидат с преференция не съвпадат.

Ако в бюлетината е посочено само предпочитание, но не е и гласуване за партия или коалиция, бюлетината е недействителна.

Ако не е отбелязан вотът в кръгчето или са попълнени две такива, гласът се брои за водача на листатата на отбелязаната партия. Отбелязването на преференция не е задължително.

След гласуването бюлетината се сгъва така, че да не се вижда вота, но без да се скрива номера в долния десен ъгъл.

oo_2393248

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram