Почитаме небесния закрилник на българския народ Св. Иван Рилски Чудотворец

Българската православна църква почита на 19 октомври Преподобни Йоан Рилски Чудотворец, най-големият български светец, основател на Рилския манастир, покровител на българския народ, на минните и геоложки работници / ок.876 – 946/.

Днес е Ден на българския лекар, празнува се от 1995 г., и национален ден за благотворителност в България.

Св. Иван Рилски е най-великият български светец, небесен закрилник на целия български народ. Основател е на знаменития и най-величествен манастир в България – Рилския манастир.

Роден е през 876 г. в с. Скрино край Дупница. Живял е по времето на княз Борис І и цар Симеон Велики. Най-активните му години са при Царуването на Петър І.

Родителите му били благочестиви хора. След тяхната смърт той раздал имуществото им на болни  и бедни хора. До 25-тата си година бил пастир, после станал послушник, а след това монах в манастира „Св. Димитър” под връх Руен. Там придобива богословско образование, изучава богослужебните книги, получава духовнически сан и се подготвя за великата си духовна мисия. Скоро напуснал манастира, в който бил, и се изкачил на висока и гола планина, където заживял в колиба и в пълно уединение. След това 12 години прекарал в една дива пещера, където непрекъснато се молел. Изцелявал овчари, болни деца и пътници. Подвизите му бързо се разчули. Славата му се разнесла далеч от Рила планина, из цяла България и в Европа. Самият цар Петър поискал да го чуе и да го види. Царят изминал 440 км  от столицата Велики Преслав до Рила, за да се срещне с него. Донесъл му дарове – плодове и злато. Поради смирение Св. Иван отклонил срещата, само отдалече се поклонил на владетеля. Приел плодовете, но върнал златото. В писмо до царя той изтъкнал онова, което е нужно за него и за държавата. Тази негова постъпка още повече увеличила славата му и при него заприиждали ученици от всички краища на България. Заедно построили манастир, пръв игумен на който станал преподобният. Преди смъртта си той съветвал новопокръстените да се утвърждават във вярата.

Св. Иван Рилски починал на 70-годишна възраст през 946 г. Бил погребан до основаната от него Рилска обител, но скоро след това Петър нарежда мощите му да бъдат пренесени в гр. Средец, днешна София. Има свидетелства, че мощите на светеца излекували византийския император Мануил І Комнин.

След няколко години светецът се явил на своите ученици и поискал от тях да пренесат мощите му в Средец /днешна София/. Като отворили гроба му, те видели нетленно и благоуханно тяло. Прославяйки Бога, с чест учениците му го пренесли в София. На 19 октомври 1195 г., по време на царуването на Иван Асен І, мощите на светеца били пренесени в Търново.

По случай това събитие в чест на Преподобни Иван Рилски в православния календар на 19-ти октомври е отреден празник.

През 1469 г., след като получават разрешение от султана, монасите от Рилската обител донасят мощите на светеца от Търново в основания от него Рилски манастир. И днес всеки вярващ може да целуне ръката на св. Иван Рилски, чиито нетленни мощи се намират в специална ракла пред иконостаса в главната църква на манастира.

На 29 и 30 юли 2009 г. на заседание на Светия Синод, Великотърновският митрополит Григорий измоли частица от мощите на Свети Иван Рилски да бъдат предадени на старопрестолния град Велико Търново. Светите мощи са предадени лично от патриарх Максим и игумена на Рилски манастир – епископ Евлогий. Мощите на Свети Иван Рилски са посрещнати изключително тържествено с военни почести от множество вярващи християни в града.

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram