Журналистът Валентин Дишев с поетична вечер в Казанлък

В поредицата „Очи в очи с поезията“ в Галерията на ул. „Искра“ 4 тази вечер, от 17:30 часа, гостува Валентин Дишев – български поет, издател, визуален артист, преподавател по рефлексивна хуманитаристика и журналист. Създател и собственик е на сайтовете Dictum и Кръстопът, които постепенно се превръщат в едни от влиятелните медии за съвременна българска литература.

Паралелно с работата си по сайтовете Дишев продължава да води свои предавания в БНР – Радио Благоевград. През 2013 г. за „Страници“ – седмично обзорно предаване за събитията в литературата и литературата като събитие – е удостоен с Националната награда „Христо Г. Данов“ за принос в националната книжовна култура в категория „Представяне на българската книга“.

Валентин Дишев е роден през 1962 г. в Благоевград. В периода 1982-1989 г. е последователно студент, специализант и докторант в СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Философия“. Един от съоснователите, първи директор и главен редактор на ИК „Критика и Хуманизъм“ (1990). От 2002 г. работи като редактор в програма „Радио Благоевград“ на БНР.

Публикувал е специализираните си текстове в сп. „Социологически преглед“, „Философска панорама“, „Младеж и общество“, „Критика и Хуманизъм“, а през 1991 г. есето му „Homo Liber“ е издадено като самостоятелна книга.

Поетичните му текстове са публикувани в сп. „Пламък“, „ЕТО“, „Глоси“ и в. „Новият Пулс“, „Антимовски хан“, „Компас“ и др. През 2006-2007 г. публикува „Журналистът“ (едно междужанрово пътуване) и проекта „Четири“, издаден в четири (предимно) поетични книги: „Квадриги“, „Кап(ища)“, „Квадрати“, „Послесловия“.

Организатори на събитието са Община Казанлък, Общинска библиотека „Искра“ и Клуб на дейците на културата.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram