Голямо Дряново стяга своя пети национален фестивал на ореха

V-ти национален фестивал на ореха провеждат в събота, 20 октомври, жителите на казанлъшкото село. В землището на Голямо Дряново се отглеждат най-големите орехови плантации с насаждения, простиращи се на над 2 500 декара.

Организатори на празника са местното кметство и читалище „Зора -1902“. Фестивалът се провежда под патронажа на Националната асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове, с подкрепата на земеделския производител Георги Василев.

Програмата започва от 11.00 часа представяне на производители на черупкови плодове, различни занаяти, производители на биопродуктикулинарна благотворителна изложба с ястия, приготвени с орехи, със специалното участие на известния готвач Иван Звездев.

Посетителите ще могат да видят изложба на оригиналните и самобитни български национални носии. Ще бъдат демонстрирани и машини за преработка на черупкови плодове.

Официалното откриване е в 12.00 часа.

Фолклорната програма ще премине с участието на Ансамбъл „Загорче“ и сдружение „Калоферови хайдути“, а специален гост на фестивала на ореха е народният изпълнител Николай Славеев. Организаторите на фестивала уточняват, че ще приветстват всеки, който уважи събитието и пристигне на него с национална носия.

Броени часове до старта на събитието голямодряновци усилено шетат, за да подготвят мегдана си за народното веселие. Още вчера бяха разпънати и шатрите, които очакват производителите и участниците в изложението.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram