Списание „Кула“ в риск заради КТБ

Заради блокирани в КТБ средства има опасност поредната книжка на списание „Кула” да не бъде отпечатанd.

Броят е готов от три месеца, но липсата на налични пари осуетява излизането му, потвърди Жена Димова, председател на Сдружение „Кула”.

Изданието се финансира от общината с 3 000 лева годишно за четири книжки. Сдружение „Кула” от три години е неправителствена организация и издател на 91 годишното списание. Парите за него, обаче, са блокирани в банката, изпаднала в криза и не е ясно кога Управителния съвет ще може да разполага с тях.

„Трудна съдба има това списание”, коментира Женя Димова. ”За всичките 90 години то е излизало в по-малки периоди, отколкото периодите, в които е било забранявано”.

Последната книжка е на пазара от лятото, в съдържанието й е спазена традицията да има от всички раздели-поезия, проза, критика, изследвания, превод, исторически очерци. Представено е изследване на Иван Матев за „магическия ден първи“ на Балканската война, откъс от новата книга за цар Фердинанд на Стефан Бакърджиев, поезия от изолиралия се Георги Георгиев, Мима Енева и Радост Байчева. Прозаични откъси от Светлозар Стоянов, Тодор Николов, Георги Матанов и Стойко Стойков са намерили място в страниците на последното издание. Читателите ще открият кипърската писателка от арменски произход Нора Наджарян в превод на три нейни разказа, нови разбработки на Спас Мавров върху сакралността на българската народна приказка и Мария Чулова върху Гоголевската повест „Вий“. Списанието припомня и за автори, отишли си от нас в рубриката „Памет“.

„Догодина има вероятност общинската субсидия от Културния календар за списание „Кула” да бъде намалена наполовина. Ще търсим и други варианти. Важното е списанието да не спира да излиза”, посочи още Женя Димова. Проектът на книжката, отлежаващ заради КТБ, е с напълно нова визия, дело на Рада Стойнова.  „Книжката изглежда съвременно, вметната са й нови елементи, снимки, графика, ще запазим само автентичната й корица, тази която е нарисувал Иван Милев”, подчерта Женя Димова. За 2015 г. екипът на списание „Кула” е замислил брой, посветен на писателя Веселин Стоянов, отишъл си внезапно тази пролет. Приятелите му вече са събрали непубликувани негови текстове, спомени за него и непоказвани снимки.

На снимките: Последният брой на сп.“Кула“ /горе/. Първият брой на списанието от 1990 г., когато е възстановено след „забранения“ период. /долу/

kula_1

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram